Skip to content
Opinii & Analize

Strategia PNL pentru revenirea în sondaje. Pe ce mizează liberalii pentru anul electoral 2024

După congresul PNL din week-end, liberalii încearcă acum să calmeze apele în partid și să se ocupe de problema căderii în sondajele de opinie. Distanța dintre PNL și PSD s-a mărit substanțial în ultimul an de zile, iar liberalii ar putea pierde alegerile din 2024 și deci, șansa rămânerii la guvernare și după acest an.

Strategia PNL de revenire în sondaje

Liberalii sunt conștienți că distanța dintre ei și social-democrați se mărește și știu că aceștia din urmă sunt avantajați de poziția lor de principal partid de opoziție. Dar PNL mai are cel puțin un as în mânecă pe care speră să îl folosească la maximum pentru a forța o revenire pe ultima sută de metri: Planul Național de Redresare și Reziliență care tocmai a fost aprobat de Comisia Europeană.

Președintele Iohannis a cerut primarilor și președinților de consilii județene, să facă o prioritate absolută din implementarea reformelor și a investițiilor prevăzute în PNRR. Dezvoltarea României cu banii din PNRR ar putea deveni o temă importantă de campanie în 2024 care să facă uitată actuala perioadă. Liberalii ar putea arăta negru pe alb care au fost realizările lor concrete și, așa cum știm, electoratul are o memorie destul de scurtă de cele mai multe ori. Doar că există două obstacole majore pentru cei de la PNL. Pe de o parte, banii vor fi condiționați de implementarea reformelor și va exista o evaluare periodică. Altfel spus, dacă PNL nu reușește să facă reformele necesare cerute de instituțiile europene, atunci robinetul la banii europeni s-ar putea închide pentru țara noastră. A doua problemă o constituie rămânerea PNL la guvernare. Pentru a putea pune în practică acest plan, PNL trebuie să rămână la guvernare. Doar în felul acesta poate veni ulterior în fața electoratului și își poate prezenta realizările. Așadar liberalii trebuie să facă tot posibilul pentru a nu pierde guvernarea, fie realizând o nouă înțelegere cu USR-PLUS, fie cumpărând la bucată parlamentari pentru a sprijini un guvern minoritar.

Pe lângă investițiile și reformele pe care speră să le implementeze până în 2024 cu ajutorul PNRR, liberalii ar mai putea beneficia de un eveniment major care să-i transforme decisiv în ochii electoratului: stoparea pandemiei de coronavirus. Până acum lucrurile arată ca un fiasco. România se află pe penultima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește vaccinarea, iar campania de vaccinare a stagnat de câteva luni de zile. Puși în fața valului 4, autoritățile caută soluții. Dacă pandemia va fi învinsă în timpul guvernării PNL, atunci liberalii vor putea să culeagă toți laurii pentru acest eveniment. PNL s-ar putea transforma astfel în salvator și, cu siguranța, liberalii vor folosi lucrul acesta într-o campanie electorală.

Stoparea pandemiei și reconstrucția post-covid prin PNRR ar putea fi așadar temele centrale de campanie electorală din 2024, în cazul în care liberalii vor reuși să le transforme în realitate. Pentru aceasta însă, pe lângă voința politică, PNL trebuie să supraviețuiască în fruntea guvernului încă câțiva ani de zile, o misiune care nu se anunță însă a fi una atât de ușoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *