Skip to content
Politică

Strategia PSD înainte de moțiunea de cenzură. Dezvăluiri de culise: unde caută voturile pentru dărâmarea Guvernul Orban

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, la dezbaterea din Parlament la care a participat și premierul Ludovic Orban, că PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului luni, 17 august. Astfel, în aceste zile se fac calcule intense în PSD pentru a ajunge la un număr necesar ca moțiunea de cenzură să treacă, implicit ca Guvernul Orban să plece acasă.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că social-democrații au încercat să negocieze și cu cei de la PMP, mizând pe disputa dintre partidul lui Băsescu și PNL, USR-PLUS, după discuțiile privind o eventuală alianță pentru alegerile locale. Însă, se pare că cei de la PMP au exclus o susținere PSD în demersul împotriva Guvernului Orban.

Invitată în studioul Puterea Știrilor, Ioana Constantin, candidatul PMP la Primăria Sectorului 1 și secretarul general adjunct al PMP a declarat că formațiunea politică nu va vota moțiunea de cenzură înaintată de PSD.

„PMP nu votează moțiunea de cenzură. Noi ne menținem linia noastră corectă, pe proiecte corecte în Parlamentul României”, a declarat Ioana Constantin, la Puterea Știrilor.

Facem precizarea că partidul lui Băsescu controlează 20 de voturi, adică un număr care ar asigura demiterea Guvernului Orban.

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PSD ar avea nevoie ca să dea jos Guvernul Orban. Astfel, PSD, ALDE și PRO România, cele trei partide care au anunțat în mod categoric că vor susține înlăturarea Guvernului Orban însumează 235 de voturi: Partidul Social Democrat și ALDE au 210 de parlamentari (139 deputaţi şi 71 de senatori), iar PRO România are 21 de deputați și 4 senatori. Aşadar, PSD poate conta oficial pe 235 de voturi, reușind să trimită acasă echipa condusă de Ludovic Orban.

În plus, cele 3 formațiuni se pot baza și pe voturile minorităților, care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară, deținută în prezent de PSD. În acest caz, ar rezulta un plus de 17 parlamentari, care s-ar adăuga celor 235 de voturi pe care deja le au cei de la PSD, ALDE și PRO România. De altfel, tradiţia parlamentară arată că mai mereu cinci-şase deputaţi ai minorităţilor votează alături de PSD, astfel că moțiunea social-democraților poate trece fără probleme, chiar și fără votul UDMR.

Moțiunea se va vota în septembrie

PSD a anunțat că va depune în Parlament moțiunea de cenzură pe 17 august. Procedural, potrivit Constituției aceasta trebuie citită în plenul reunit al celor două Camere, în termen de trei zile de la momentul depunerii. De precizat este că în Constituție nu este prevăzut termenul în care aceasta trebuie adoptată. Asta va permite social-democraților să acorde votul undeva în următoarele săptămâni.

 

De altfel, senatorul PSD Radu Oprea a declarat, într-o emisiune la Antena 3 că votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc în Parlament în luna septembrie. „Votul va fi în prima săptămână din luna septembrie, pentru a nu avea probleme”, a declarat senatorul PSD.

 

Oprea a explicat că, dacă votul ar avea loc în luna august, liberalii vor merge la CCR invocând faptul că în sesiune extraordinară nu se mai poate depune a doua moțiune de cenzură pentru că deja a trecut una în prima parte a anului. Legea spune că nu pot iniția două moțiuni de cenzură în aceeași sesiune cu excepția cazului în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru o lege.

" "

1 comentariu la “Strategia PSD înainte de moțiunea de cenzură. Dezvăluiri de culise: unde caută voturile pentru dărâmarea Guvernul Orban

  1. Pana la urma, aceasta motiune este singura sansa a pensionarilor de a-si dobandi drepturile. Daramarea guvernului Orban – cu consecinta legala a imposibilitatii de a mai da OUG – coroborata cu respingerea in Parlament a Ordonantei de majorare a pensiilor cu 14%, pune guvernul in situatia de a fi obligat sa respecte legea pensiilor in forma initiala. Asta ar trebui sa stie si simpatizantii pensionari ai PMP si UDMR. O singura zi de functionare a majorarii pensiilor este suficienta pentru a nu se mai putea da inapoi. PSD nu isi doreste guvernarea in conditiile actuale, dar o stratagema de acest fel ii va fi de folos electoral in iarna. Pe de alta parte, Presedintele nu cred ca si-a spus ultimul cuvant. In contextul cresterii numarului de infectari, acesta poate lua decizia reintroducerii starii de urgenta, cu amanarea tuturor alegerilor pana la calmarea spiritelor si investirea guvernului demis cu puterea ordonantelor militare ce pot bloca orice demers legislativ de crestere a pensiilor. Vom trai si vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *