Strategia PSD pentru excluderea Dianei Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale

Liderii PSD au făcut mai multe declarații care demonstrează că au avut un plan pentru o exclude pe Diana Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale. PSD știa de „retragerea” acesteia înainte să vină decizia CCR și calculele politice au fost făcute încă din vară, pentru a-l ajuta pe Marcel Ciolacu. Dar candidatul PSD la prezidențiale riscă să repete greșelile lui Victor Ponta, din 2014.

Dan Nica știa cu 3 zile înainte

Dan Nica, europarlamentar PSD, anunța cu 3 zile înainte de decizia CCR că Diana Șoșoacă „se va retrage” din cursa pentru alegerile prezidențiale. Într-un interviu, Dan Nica vorbea despre efectele retragerii Dianei Șoșoacă și mustăcea în timp ce făcea aceste declarații.

„Dan Nica : Stați să vedem retragerea doamnei Șoșoacă ce efect va avea.

Mihai Gâdea: Credeți că se va retrage?

Dan Nica: Probabil că zilele următoare.

Mihai Gâdea: Așa știți dumeavoastră?

Dan Nica: Așa am citit.

Bogdan Chiriac: Dar face o aliană cu dl. Simion sau se retrage pur și simplu?

Dan Nica: da

Mihai Gâdea: Da, ce?

Dan Nica: Deci, va fi una dintre mișcările foarte interesante din aceste zile”.

CCR s-a pronunțat abia sâmbătă, la 3 zile după declarația lui Dan Nica. Faptul că un lider PSD vorbește cu atâta siguranță despre ce va face un politician dintr-un alt partid lasă loc de multe interpretări. Dan Nica este unul dintre liderii PSD cu influență, după ce a avut 5 mandate de deputat, 2 mandate de ministru și în prezent este la al treilea mandat de europarlamentar.

Sorin Grindeanu, despre planul lui Ciolacu

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD și ministru al transporturilor, a încercat să-l apere pe Marcel Ciolacu, dar mai mult l-a acuzat. După ce Diana Șoșoacă a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni, Grindeanu a spus că Marcel Ciolacu ar fi respins, în primăvară, ideea de a „scoate SOS România din jocul electoral”.

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu a refuzat să scoată din jocul electoral, la alegerile din iunie, partidul condus de Diana Șoșoacă, așa cum cereau chiar aceiași lideri ai dreptei, care astăzi pretind că o apară, dar care se gândesc, de fapt, doar că i-ar putea prelua o parte din capitalul politic”, a declarat Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD precizează că voiau să declare SOS România un partid în afara legii, ceea ce se observă doar în Ucraina sau Republica Moldova, țări care se abat de la parcursul democratic. Dar la alegerile europarlamentare din iunie, PSD nu ar fi avut nimic de câștigat. Astfel, Marcel Ciolacu a pregătit toată strategia pentru alegerile prezidențiale, sperând că excluderea Dianei Șoșoacă îl va ajuta cel mai mult pe George Simion.

Planul lui Marcel Ciolacu este acela de a evita o luptă PSD-PNL în turul doi, pentru că se teme de un nou val anti-PSD, așa cum au pățit Năstase, Geoană, Ponta și Dăncilă. Șansele lui Ciolacu la victorie cresc considerabil dacă în turul doi va intra George Simion, pentru că PSD va cere un vot „anti-extremism”, adică un vot anti-Simion, pe modelul alegerilor din 2000, cu lupta Iliescu-Vadim.

PSD a păstrat strategia anti-Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale, sperând că votanții Șoșoacă vor merge spre George Simion. Pariul este unul riscant, deoarece votanții care au mers spre Șoșoacă sunt cei care au fost dezamăgiți de Simion.

Judecătorii trimiși de PSD la CCR

Judecătorii de la Curtea Constituțională au o culoare politică, iar cei trimiși de PSD au votat pentru excluderea Dianei Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Votul pentru excluderea Dianei Șoșoacă a trecut la limită, cu doar 5 voturi pentru, 2 împotrivă și 2 absențe. Majoritatea PSD-istă de la Curtea Constituțională a votat pentru, iar Iuliana Scântei și Mihaela Ciochină, ambele pe filiera PNL, s-au opus respingerii candidaturii.

Votul de la CCR demonstrează foarte clar că planul pentru o exclude pe Diana Șoșoacă a fost decis la sediul PSD și este o strategie politică. Curtea Constituțională și-a pierdut și ultima picătură de credibilitate pe care o mai avea, iar decizia de sâmbătă nu face decât să ne pună în categorie cu Republica Moldova și Ucraina, deși România s-a zbătut foarte mult să se elibereze de Raportul MCV.

Prietenia PSD-AUR

Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD și europarlamentar, anunța în vară că nu exclude o alianță cu AUR și orice strategie era pe masă.

„Nu decidem noi cu cine facem alianță, decid românii la vot. Toate variantele sunt posibile”, declara Mihai Tudose, când a fost întrebat despre o alianță PSD-AUR.

Prietenia dintre PSD și AUR nu mai este o surpriză, după ce Claudiu Târziu, co-fondator AUR, a fost văzut la un restaurant alături de Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD.

George Simion și Victor Ponta au fost împreună la restaurant, în 2023, pentru a discuta strategiile politice. Victor Ponta este consilierul onorific al lui Marcel Ciolacu, iar la alegerile parlamentare din 2024 va reveni în PSD și va deschide lista PSD Dâmbovița la Camera Deputaților.

Ciolacu, pe urmele lui Ponta

Strategia PSD privind excluderea Dianei Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale este foarte riscantă, deoarece votanții au înțeles deja că partidul lui Ciolacu a fost în spatele acestei decizii. Voturile din CCR au venit de la judecătorii trimiși de PSD, liderii PSD știau cu câteva zile înainte de vot că Diana Șoșoacă nu va mai fi în cursă, iar prietenia dintre PSD și AUR este arhicunoscută.

Victor Ponta a încercat și el să manipuleze voturile din 2014, când în primul tur a deschis un număr insuficient de secții de votare în străinătate, deoarece știa că nu va obține multe voturi. Tentativa lui Ponta de manipulare a votului a provocat chiar un val anti-PSD atât în străinătate, cât și în România.

Ciolacu este în aceeași situație, însă încearcă să manipuleze voturile chiar înainte de campania electorală, sperând că până în ziua votului va fi uitat acest scandal. Însă excluderea Dianei Șoșoacă va deveni un bun motiv pentru a-l ataca pe candidatul PSD, care va trebui să dea multe explicații în fața cetățenilor.  Marcel Ciolacu încearcă acum să evite lupta PSD-PNL din turul doi, dar se poate trezi încă din primul tur cu un uriaș vot anti-PSD.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: