Skip to content
Politică

Strategia UDMR în actuala coaliție de guvernare. Potențialul de șantaj și potențialul de coaliție, principalele arme politice

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Zilele acestea opinia publică a stat cu ochii ațintiți asupra ultimelor mișcări din coaliția de guvernare. Scandalul dintre PNL și USRPLUS declanșat după remanierea lui Vlad Voiculescu a ocupat prima pagină a presei din țară. Pare că toată lumea a uitat că în actuala coaliție mai există un partener important – UDMR.

UDMR își păstrează opțiunile deschise

" "
" "

Cu adevărat frapantă a fost lipsa de reacție a celui de-al treilea partener din actuala coaliție, respectiv UDMR. Reprezentanții UMDR nu au schițat nici o reacție publică serioasă și nu au luat partea nimănui în confruntarea dintre PNL și USRPLUS, asta în ciuda faptului că o eventuală destrămare a alianței i-ar fi afectat și pe ei. Care este cauza acestei lipse de reacție a liderilor UDMR? Răspunsul ar putea fi legat de poziția pe care o ocupă UDMR în actuala coaliție guvernamentală și opțiunile deschise pe care le au cei de la UDMR.

Pentru a lămuri prima parte trebuie să apelă la matematica parlamentară. Ea ne spune limpede faptul că este partenerul cel mai mic din actuala coaliție. Asta nu înseamnă însă că este și cel mai puțin important. La nivel procentual UDMR are 6,61% din totalul membrilor Senatului și 6,36% din totalul membrilor Camerei Deputaților. Asta înseamnă în linii mari de trei ori mai puțini parlamentari decât USRPLUS și de aproximativ cinci ori mai puțini parlamentari de la PNL. Ce are în schimb UDMR, dincolo de aceste procente, este un imens potențial de șantaj/coaliție. Asta pentru că prin dezertarea UDMR, actuala coaliție și-ar pierde majoritatea fragilă din Parlament și, pe de altă parte, prin trecerea într-o tabără AUR-PSD ar reuși să le ofere acestora o nouă majoritate parlamentară în Senat (51,45%). Asta înseamnă că în ciuda procentelor mici, UDMR poate juca așa zis-ul rol de kingmaker în Parlamentul României, ajutând la facerea sau la desfacerea oricărei majorități parlamentare.

Lipsa de reacție a UDMR în scandalul uriaș din coaliția de guvernare are astfel legătură și cu opțiunile UDMR. Altfel ar fi stat lucrurile dacă pentru UDMR singura variantă de guvernare ar fi fost alături de USRPLUS și de PNL. În acest caz cu siguranță că liderii UDMR nu ar fi stat cu mâinile în sân în timp ce le fugea pământul de sub picioare și ar fi făcut ceva mai mult pentru calmarea spiritelor în cadrul coaliției. Însă pentru UDMR nu ar fi un sfârșit de lume o eventuală rupere a coaliției. Aici ajungem la al doilea punct al discuției și anume opțiunile pe care le are UDMR. Pentru USRPLUS de pildă, ieșirea de la guvernare ar pune serios în pericol viitorul formațiunii, de vreme ce lucrul acesta ar fi echivalent cu trecerea în Opoziție alături de alte două formațiuni cu care USRPLUS nu poate să se asocieze, AUR și PSD (sau cel puțin nu poate să se asocieze fără să piardă enorm de mult la capitolul credibilitate). Pentru UDMR opțiunile sunt mai largi decât pentru oricare alt partid din actuala coaliție. O eventuală rupere a coaliției ar face ca PSD să atace direct fotoliul de premier de la Palatul Victoria. Desigur, poate nu imediat, dar cu siguranță planul social-democraților nu este legat de rămânerea în Opoziție încă 3 ani de zile. Doar că cei de la UDMR știu exact că PSD și AUR nu pot guverna fără ajutorul lor (singura variantă care i-ar exclude cu totul pe cei de la UDMR ar fi un guvern minoritar PNL, sprijinit de PSD).

Prin urmare, UDMR este oricând gata să își arunce în balanță cele 6 procente vitale oricărui bloc, fie că vorbim de un bloc PNL-USRPLUS, fie că vorbim despre un bloc PSD-AUR. Astfel liderii UDMR vor continua să rămână momentan alături de PNL și USRPLUS știind că cele două formațiuni au nevoie de UDMR pentru a menține majoritatea parlamentară fragilă. Totuși, liderii UDMR vor fi receptivi și la mesajele venite dinspre PSD. În cazul în care barca actuală se va scufunda, liderii UDMR nu vor ezita să sară în barca PSD-AUR și să înceapă o nouă guvernare, poate chiar cu portofolii ministeriale mai bune decât cele din prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *