Skip to content
Politică

Strategia USR pentru România: Dan Barna la Cotroceni, Nicușor Dan la Primăria Capitalei

GreatNews.ro

Poziționându-se drept autentica opoziție la PSD, USR are două mari obiective pe termen scurt – anul acesta, debarcarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni via Dan Barna, și a Gabrielei Firea de la Primăria Capitalei, anul viitor, via Nicușor Dan.

Pasul cel mai greu și cel mai apropiat sunt alegerile prezidențiale din noiembrie. Este nevoie de resurse importante și de conexiuni externe pentru că victoria la Cotroceni a depins de fiecare dată de votul diasporei. Dar după cum remarcă și Silviu Mănăstire pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de politician”, Dan Barna are o notorietate scăzută chiar și în București sau Cluj, orașe în care USR-PLUS a dominat la europarlamentare. Drept urmare, “marea vedetă la prezidențiale va fi chiar USR-PLUS, nu Dan Barna. Vor miza pe un partid care poate aduce voturi, nu pe un personaj politic care poate convinge electoratul”, spune jurnalistul.

Resursele angrenate pentru a arunca în luptă un întreg partid au fost însă planificate atent. Este deja știut faptul că printre pilonii financiari ai USR se află bancherul de investiții Matei Păun. Și, de fapt, nu doar el, ci vehiculele de investiții pe care le controlează – BAC Investments (mutat acum ceva timp pe offshore-ul din Cipru, Worlington Limited) și Black Sea Fund I, fond de investiții cu o capitalizare de 43 de milioane de euro ridicat chiar la începutul acestui an. Implicarea în alegerile locale din 2016 a acestor vehicule nu poate fi negată, cel puțin în cazul BAC Investments – chiar înaintea scrutinului, pe 18 Martie 2015, societatea Balkan Advisory Company SRL (BAC) și-a adăugat un nou CAEN intitulat “activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice.” O mutare menită să îi permită lui Matei Păun să-și poată exercita cu acoperire calitatea de consultant politic al USR și să-l susțină pe prietenul său mai vechi, Nicușor Dan.

Detaliul cel mai greu de gestionat din punct de vedere al imaginii pentru Nicușor Dan sunt legăturile lui Păun, posesor și al cetățeniei germane, cu Rusia, ușor de făcut și parțial asumate de acesta. Școlit în SUA, Păun și-a construit întreaga carieră lucrând pentru diferite firme de investiții, aproape exclusiv în spațiul rusesc și Comunitatea Statelor Independente (CIS). Din anul 2012, între Nicușor Dan și Matei Păun s-a legat o prietenie apropiată, bancherul de investiții devenind consultant politic al USR și al fostului lider USR. Promovat în anul 2009 chiar pe pagina oficială de YouTube a Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), Păun figurează drept unul dintre membrii Diasporei revenit în România pentru un nou început. Poate deveni ușor o portavoce legitimă a USR (este foarte activ pe Facebook, mediul în care USR speră să câștige confruntarea cu Iohannis) în atragerea voturilor românilor plecați din țară spre Dan Barna și alianța USR-Plus.

Pe de altă parte, s-au întețit atacurile din ultima vreme ale unor membri ai USR la adresa lui Klaus Iohannis, cel mai recent, tot pe Facebook, fiind al senatorului Mihai Mihail, care-l consideră pe președinte “un cap pe care nu poți să îl controlezi”, “nu ști ce e cu el” și nu îți “poți pune banii pe el”.

Și tot pe Facebook, pe contul personal, Matei Păun a început de ceva timp deja campania pentru Nicușor Dan, distribuind la trei-patru zile postările celui care a anunțat deja că se dorește candidatul opoziției la Primăria Capitalei. Legat de acest fapt, Dan a replicat pentru stiripesurse.ro, spunând că “eu postez de 10 ori pe săptămână și sunt peste 200 de oameni care-mi dau share”. Doar că nu cu toți are o prietenie din 2012 și nici nu i-au fost sponsori în demersurile politice anterioare, este detaliul nemenționat de Dan.

Reamintim că, în contextul alegerilor din 2016, printre sponsorii importanți lui Nicușor Dan s-au numărat Iulian Stanciu (Emag), Florin Talpeș (Bitdefender), Radu Octavian (RTC-Diverta), Roxana Sanda Wring și Dragoș Manda (Axxess Capital). Cei oficiali. Printre cei neoficiali s-ar fi numărat proprietarul UTI, Tiberiu Urdăreanu, și Nicolae Badea de la Aedificia Carpați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *