Skip to content
Politică

Străzi mortale. Concluzie îngrijorătoare despre infrastructura rutieră din România

romaniaregional.ro

Numărul accidentelor mortale petrecute într-un an pe străzile din România a ajuns să fie de două ori mai mare decât media pe restul statelor membre UE, anunță un expert al Băncii Mondiale.

1913 accidente mortale au fost raportate anul trecut pe căile rutiere din România, mai9 mult decât dublu față de media de 925 din blocul comunitar, arată Radoslaw Czapski, expert al instituției financiare pe sectorul Infrastructură-Transport.

Într-o postare de pe blogul instituției, Czapski comentează: „Intrebati orice rezident al Romaniei daca drumurile tarii sunt sigure si raspunsul va fi probabil unul negativ.

Numarul mediu de accidente rutiere soldate cu morti in Romania in ultimii sase ani s-a situat constant la un nivel de doua ori mai mare decat media statelor UE-28, inregistrandu-se in jur de 91 accidente mortale la un milion de locuitori, fata de 51 in restul UE”, relatează site-ul ziare.com.

La tragedia umană se adaugă și un  prejudiciu economic enorm. În conformitate cu Master Planul General de Transport, costurile accidentelor rutiere fatale din România sunt îngrijorator de mari – fiind estimate la cel puțin 1,2 miliarde de euro (5,4 miliarde lei) pe an.

Cauzele reclamate de expertul Băncii mondiale se referă la creșterea numărului de automobile aflate în trafic și lipsa unor elemente de siguranță adecvate pe străzile din țara noastră.

„Unele dintre cele mai uzuale practici in reducerea numarului de accidente rutiere includ instalarea unor bariere pe mijlocul sau pe marginea strazilor, introducerea de linii de marcaje tactile pe mijlocul si pe marginea strazilor pentru alertarea conducatorilor auto somnorosi si imbunatatirea delimitarii curbei pentru reducerea accidentelor cu iesire de pe carosabil”, recomandă Radoslaw Czapski în postarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *