Skip to content
Politică

Strigăt disperat: Legea supermarketurilor, măr otrăvit pentru producătorii români!

jurnal24.ro

Sindicaliștii lansează un strigăt disperat, din cauza Legii supermarketurilor, pe care o consideră un măr otrăvit pentru producătorii români.

Ideea a fost exprimată într-un comunicat trimis, vineri, PSnews.ro de către Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe „AGROSTAR”.

Sindicaliștii se plâng de faptul că incertitudinile legate de legea care îi obligă pe comercianți să achiziționeze cel puțin 51% produse românești (carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie) pune în dificultate producătorii care sperau că pot să-și desfacă marfa prin lanțurile de supermarketuri.

„Promulgarea Legii 321/2009 modificată și republicată, a dat speranțe producătorilor români, numai că acum vedem că aplicarea acesteia este pusă sub semnul întrebării. Recent ministrul Agriculturii dl. Achim Irimescu declara că «a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt».  În plus, Normele metodologice, care urmează să aducă o serie de clarificări, nu au fost încă aprobate. Așadar, producătorii români nu își pot face nici un plan pentru anul viitor. Ministerul Agriculturii ar trebui să transmită un mesaj clar producătorilor agricoli din România, pentru a ști și ei ce au de făcut”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Federația Agrostar consideră că este necesar ca această lege să fie pusă în aplicare însoțită de măsuri care să facă produsele agricole românești competitive, întrucât în cele mai multe cazuri produsele autohtone sunt produse cu costuri mari, ceea ce face să fie mai scumpe decât cele din spațiul comunitar. Aici menționăm în special legumele și fructele.

„Nu este suficient doar să plătim subvenții, ci este necesar să se găsească soluții pentru a se produce mai ieftin. De asemenea, foarte important este să se reglementeze lanțul de comercializare, deoarece multe dintre produse ajung mai scumpe din cauza intermediarilor mai ales din sectorul legumelor și fructelor”, afirmă Raicu.

Totodată sindicaliștii susțin necesitatea încurajării asocierii. În această privință, chiar dacă Legea cooperativelor a fost modificată și prevede facilități de natură fiscală pentru producători, acestea nu își găsesc corespondent în Codul Fiscal. Asta înseamnă că degeaba s-au creat facilități fiscale prin Legea Cooperativelor, întrucât acestea nu vor putea fi aplicate, dacă ne referim la deducerea din norma de venit pentru producția comercializată prin cooperativă, explică membrii Agrostar.

Modificarea Legii 321/2009 trebuie făcută, ca să evităm procedura de infringement, dar prin modificare ar trebui să găsim soluții și pentru micile făbricuțe de lactate sau carmangerii astfel încât aceste să își poată desface zonal produsele în marile rețele comerciale ținând cont de faptul că acestea nu au capacități mari de producție. Aceste modificări trebuie făcute cu respectarea legislației europene astfel încât să nu mai fim puși în situația de a fi amenințați cu sancțiuni, încheie comunicatul citat.

Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar. Federația AGROSTAR este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *