Proaspăta Secție pentru Arși a Spitalului de Urgență Bagdasar-Arseni București a fost inaugurată în octombrie 2020. Doar un an și câteva luni mai târziu, din 8 pacienți cu arsuri de 15% sau peste, 7 au murit, unii dintre ei din cauza infecțiilor nosocomiale, arată documente ale clinicii, aflate în posesia Libertății.
Cum de se degradează atât de repede clinicile noi, în privința ratei de supraviețuire a pacienților? Studiu de caz la spitalul din sudul Bucureștiului, de pe șoseaua Berceni. Pe 27 august 2020, „La Spitalul Bagdasar-Arseni București s-a inaugurat o unitate modernă în care pacienţii cu arsuri grave vor putea fi trataţi la cele mai înalte standarde”, au afirmat autoritățile politice și medicale.
Unitatea a fost dotată cu 3 saloane individuale de Terapie Intensivă și alte 3 paturi pentru pacienți cu arsuri medii.
Două luni mai târziu, în octombrie, Secția de Arși nu funcționa. Și 14 luni mai târziu, când funcționează, șansele de supraviețuire ale pacienților sunt atât de mici încât cei care se revoltă sunt medicii.
Dificultatea supraviețuirii
Cifrele Secției de Arși pe ultimele două luni: În decembrie 2021 au fost internați 7 pacienți cu arsuri. 3 au decedat:
Pacient 1, 78 de ani – 16% suprafață arsă
Pacient 2, 33 de ani – 42% suprafață arsă
Pacient 3, 52 de ani – 60% suprafață arsă
Cei 4 pacienții care au supraviețuit au avut arsuri cu suprafețe de 4%; 5%; 10% și 14%. În ianuarie 2022 au fost internați 11 pacienți, dintre care 4 au decedat:
Pacient 1, 68 de ani – 10% suprafață arsă
Pacient 2, 80 de ani – 15% suprafață arsă
Pacient 3, 70 de ani – 16% suprafață arsă
Pacient 4, 36 de ani – 80% suprafață arsă
Cei care au fost salvați au avut arsuri cu suprafețe de 3%, 3%, 4,5%, 5%, 6%, 12% și 19%.
Această statistică e prezentată într-un document ce a ajuns la Ministerul Sănătății și care a fost trimis de un grup de medici de la Bagdasar-Arseni.
„Cu excepția unui pacient cu o arsură de 19% suprafață corporală, toate arsurile cu suprafețe afectate peste 15% au decedat”, se arată în scrisoarea intitulată de medici „Opriți măcelul!”. „Această rată de supraviețuire este inadmisibilă într-o așa-zisă unitate de arși din secolul XXI”, susțin doctorii care au elaborat scrisoarea.
Cătălin Denciu, medicul ars la Piatra-Neamț, avea 40% și a fost salvat în Belgia
Ciprian Isacu, chirurg român de la spitalul Charleroi din Bruxelles, susține că cifra care reprezintă gradul de arsură are și o parte relativă, însă, în general, performanța medicală contemporană se regăsește în aceste evaluări.
Mai multe detalii, pe libertatea.ro.