Skip to content
Opinii & Analize

Stuart Ramsey, dacă nu te deranjează, ne arăți și nouă “brutul”?

" "

Nu mai suport bâlbăiala MAE, care refuză, deocamdată, să dea cu Sky News de pământ și să-i oblige măcar să dea un drept la replică, dacă nu să-l dea pe papagalul ăla afară. Ieri, postul britanic a difuzat din nou știrea cu traficul de arme din România, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, iar ai noștri dorm și spun povestea într-o manieră absolut penibilă.

Pentru că nu e vorba despre alb și negru, adevăr și minciună. Este vorba despre percepția adevărului. Avem de o parte un post redutabil de televiziune, internațional, care dă o știre nasoală despre România pe fondul a mii de știri nasoale REALE despre România. De cealaltă parte, un DIICOT care n-are nici o vorbă în limba engleză pe site, și un minister de Externe atât de speriat că Anglia ne-ar putea trimite românii la pachet, în țară, încât nu scoate o vorbă.

" "
" "

O soluție există. Și asta ar fi ca jurnalistul englez să dea, la rândul lui, un interviu, unui jurnalist român. Unul bun, nu ca amatorii de la Digi care i-au cerut un punct de vedere. Și curios, nu ca ăia care îi preiau tweet-urile fără să și pună întrebări.

Eu, de exemplu, l-aș ruga să identifice arma pe care a văzut-o. Pentru că eu am văzut o armă civilă, un AKM, adică un Automat Kalasnikov Modificat, destinat tirului sportiv și vânătorii, fabricat la Cugir și care se vinde legal, la export, chiar în Anglia și în SUA. Seamănă cu un pistol mitralieră AK 47, dar nu poate trage foc după foc fără acționarea trăgaciului. E o armă semiautomată, la fel ca multe alte arme semiautomate. Nu e o armă de asalt, alea sunt AICI. 

În al doilea rând, l-aș ruga să pună la dispoziție decontul știrii. Ca jurnalist, când pleci pe teren, trebuie să vii cu niște chitanțe că ai tocat banii ăia în interes jurnalistic, nu pe băutură și femei. Și sursele sunt plătite tot pe hârtie, se semnează măcar o chitanță de mână.

Emailuri? SMS-uri? Dacă există, unde sunt?

Și cel mai important lucru: „brutul”. Adică tot fișierul video făcut cu ocazia întâlnirii, cu tot cu sonorul original. Pentru că dacă e cum cred eu, pe “brut” avem toate dovezile înscenării. Acolo se vede și se aude cum traficantul spune “am uitat ce mi-ai zis să zic, hai să reluăm”.

Dacă nimeni nu face asta, lucrurile o să rămână fix așa. Ca să se scoată, Sky News o să reia toate articolele apărute vreodată în presa lumii care vorbesc despre implicarea României în traficul ilegal de arme. Și are ce difuza, că noi am furnizat subiecte de-astea căcălău, mai ales în anii 90. România, care nu are încă o structură care să facă analize de senzitivitate și o mașinărie de propagandă externă pentru astfel de cazuri, o să piardă bătălia mediatică. Și ghici ce? Milioane de europeni o să rămână cu ideea că suntem o țară foarte mișto, dar plină de mitraliere, și o să-și spună „hai să nu ne mai cumpărăm case de vacanță în România”, „hai să nu mai mergem în concediu în România”, „hai să nu ne mai facem dinții în România” sau „hai să nu mai investim în România”.

Sky News e postul știrilor false: AICI.

Editorialist PSnews.ro și pasionat de fotografie, Bogdan Stoica are un blog de succes care se menține în Top 10 Național de câțiva ani, depășind 1 milion de cititori unici.

Pe Bogdan Stoica îl puteți citi și pe www.bogdanstoica.ro.

" "

2 comentarii la “Stuart Ramsey, dacă nu te deranjează, ne arăți și nouă “brutul”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *