Studenții blochează străzile din Belgrad

Sursă foto: Twitter - X/ Foreign policy

Câteva zeci de studenți sârbi s-au adunat în centrul Belgradului pentru a bloca o intersecție din capitală, protestând fașă de ceea ce ei consideră a fi fraudă la alegerile parlamentare din 17 decembrie, câștigate de dreapta naționalistă a președintelui Aleksandar Vucic, care conform AFP.

Studenții, conduși de mișcarea Borba (Lupta), care a cerut blocarea străzilor din capitală timp de 24 de ore, cer anularea rezultatelor alegerilor și organizarea unui nou scrutin, relatează news.ro.

Opoziția a contestat rezultatele alegerilor, principala coaliție de opoziție, „Serbia împotriva Violenței”, susținând că alegătorilor sârbi din Bosnia vecină li s-a permis să voteze ilegal în capitală.

„În țara noastră, de zeci de ani, nu există dreptate pentru procesele democratice”, a declarat pentru AFP Jovana Kostadinov, în vârstă de 19 ani, studentă la Facultatea de inginerie electrică și biologie a Universității din Belgrad. „Iar când în sfârșit am avut dreptul de a vota, (votul meu) nu a fost respectat și mă simt jignită”, a adăugat ea.

„Cine a furat alegerile?”, a exclamat activistul Ivan Bijelic, adresându-se studenților, care au răspuns în cor: „Hoții, hoții!”

Studenții, cărora li s-au alăturat și alți tineri, au ridicat corturi, înființând o tabără improvizată, în timp ce unii protestatari s-au așezat la o intersecție din apropierea clădirilor guvernamentale pentru a bloca traficul. Este prima blocadă de 24 de ore pe străzile din Belgrad de la alegerile parlamentare și locale din 17 decembrie. De la alegeri, au avut loc o serie de proteste, în timpul cărora manifestanții au blocat sporadic arterele din capitală.

Blocajul început vineri urmează să se încheie sâmbătă la prânz pentru a permite protestatarilor să se alăture unei alte demonstrații organizate de un grup de intelectuali, artiști și celebrități.

Potrivit rezultatelor oficiale, partidul SNS (dreapta naționalistă) al președintelui sârb Aleksandar Vucic a obținut 46% din voturi, față de 23,5% pentru coaliția de opoziție.

Protestele au atins punctul culminant duminica trecută, când manifestanții au atacat primăria din Belgrad și au încercat să intre, spărgând ferestrele cu pietre, înainte de a fi respinși de poliție, care a folosit spray-uri cu piper.

În urmă cu patru zile, Poliția din capitala Serbiei, Belgrad, a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea care protesta față de presupuse fraude la alegerile generale anterioare.

Forțele de ordine au intervenit după ce o parte din mulțimea aflată în fața primăriei a spart geamuri și a încercat să intre cu forța înăuntru.

Activiștii opoziției spun că poliția a folosit o forță excesivă.

Aceștia au precizat că guvernul a manipulat alegerile câștigate de partidul de guvernământ. Președintele Aleksandar Vucic spune că acuzațiile sunt „gunoaie și minciuni”.

Coliderul Frontului Verde-Stânga, Radomir Lazovic, a declarat că ofițerii i-au bătut cu bastoane pe el și pe mai multe persoane.

Au avut loc proteste pașnice în fiecare seară de la alegerile naționale și locale de săptămâna trecută. Cele de duminică au fost primele care au devenit violente.

Susținătorii coaliției de opoziție Serbia împotriva violenței au încercat să pătrundă în primărie.

Srdjan Milivojevic și Vladimir Obradovic, doi lideri ai opoziției, au încercat să deschidă ușa clădirii. Poliția a folosit spray cu piper pentru a-i respinge pe protestatari.

Liderii opoziției suspectează că agenții provocatori au fost implicați în spargerea geamurilor, declanșând intervenția poliției.

Sofija Mandic, un avocat, le-a spus celor adunați că Vucic ar trebui „să predea puterea în mod pașnic”. Guvernul „uzurpa” puterea, a adăugat ea.

Protestatarii spun că guvernul a adus cu autobuzul mii de oameni pentru a influența votul la alegerile pentru orașul Belgrad. Ei doresc ca scrutinul să fie repetat.

În urma votului, Partidul Progresist Sârb al lui Vucic a revenit la putere cu o majoritate în Parlament.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL