Skip to content
Societate

STUDIU 1 din 10 români intenționează să ia un credit în următorul an. Câți vor să înceapă o afacere, atunci când lucrurile vor reveni la normal

atitudineseverin.ro
" "

1 din 10 români intenționează să ia un credit în următorul an. Cei mai mulți se orientează către credite pentru nevoi personale/de consum (64%), dar și spre credite imobiliare/ipotecare (53%) sau credit auto/leasing (11%), potrivit unui sondaj IRES realizat în perioada 20 – 21 mai 2020.

" "
" "

Mai dispuși să ia credite sunt cei cu studii superioare, persoanele cu venituri între 1.500 și 2.500 de lei și cei cu venituri lunare de peste 4.000 lei.

Spre creditele ipotecare/imobiliare se intenționează să se îndrepte mai ales tinerii, persoanele cu studii elementare, dar și cele cu educație ridicată, persoanele ale căror venituri lunare depășesc 1.501 lei, cele care locuiesc în orașe și în Transilvania și Banat, în timp ce persoanele peste 51 de ani și vârstnicii, cele cu studii medii, cu venituri lunare de cel mult 1.500 lei, respondenții care locuiesc în mediul rural și cei din Moldova se orientează mai ales spre creditele de nevoi personale/de consum.

Creditele auto sau leasing-ul este luat în calcul mai ales de către persoanele cu vârste între 36 și 50 de ani, de cei fără venit, de respondenții din sudul țării și de cei care au venituri lunare de peste 2.500 lei.

Totodată, 4 din 10 români declară că au economii. 60% dintre ei își păstrează economiile la bancă, fie sub forma unui cont de economii (41%), fie într-un alt tip de cont (19%), în timp ce peste o treime spun că nu își țin economiile la bancă sau că nu au cont.

Bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani, respondenții cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 2.500 lei și care locuiesc în mediul urban sunt cei care au economii în proporții mai ridicate decât media.

Cont de economii au în proporții mai ridicate persoanele peste 51 de ani, cele cu studii superioare, cu venituri mai mari de peste 1.500 lei și care locuiesc în sudul țării, în timp ce tinerii, cei cu educație ridicată, cu venituri de peste 4.000 lei și care locuiesc în sudul țării își țin economiile în alte tipuri de conturi bancare.

Nu în ultimul rând, potrivit studiului, 1 din 5 români s-a gândit, în ultima perioadă, să înceapă o afacere, atunci când lucrurile vor reveni la normal.

Bărbații, tinerii și cei cu vârsta de cel mult 50 de ani, respondenții cu studii superioare și cei cu venituri lunare de peste 4.000 lei sunt mai dispuși să înceapă o afacere.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.033 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: simplu-aleatoriu, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%

Perioada realizării anchetei: 20 -21 mai 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *