Skip to content
Economie

Studiu: 6 români din 10 cred că furnizorii de energie sunt responsabili pentru facturile mari

energyharbor.com

Peste jumătate dintre români consideră că responsabili pentru creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale sunt furnizorii de energie (59%) şi Guvernul (52%), reiese dintr-un studiu realizat de Reveal Marketing Research, citat de Agerpres. Potrivit documentului citat, 41% dintre respondenţi au menţionat statul ca fiind vinovat de situaţia din prezent, în timp ce 36% îndreaptă responsabilitatea asupra Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, românii au arătat că sunt afectaţi de creşterea facturii la energie electrică şi gaze, iar 91% dintre aceştia au subliniat că, totuşi, o vor plăti.

Chestionaţi în studiu cu privire la legalitatea reglementărilor din domeniul energiei, aproape un sfert (22%) din totalul celor chestionaţi sunt de părere că furnizorii de energie electrică au respectat reglementările legale, respectiv doar 18% dintre furnizorii de gaze. Totodată, tinerii (25-35 de ani) cu studii superioare susţin că furnizorii de energie electrică (14%) şi cei de gaze naturale (13%) au respectat reglementările legale.

Conform studiului, cei mai mulţi dintre români (88%) ştiau că piaţa de energie electrică din România s-a liberalizat la data de 1 ianuarie 2021 (88%) şi doar 8% au spus că nu ştiau de schimbare, iar 4% au refuzat să răspundă.

Întrebaţi pe ce tip de piaţă sunt clienţi, aproximativ jumătate (49%) dintre cei intervievaţi au declarat că se află pe piaţa concurenţială, comparativ cu 34% care au susţinut că sunt pe piaţa reglementată. În schimb, 17% au recunoscut că nu ştiu unde sunt clienţi.

Comparativ cu rezultatele obţinute anul trecut, se observă o creştere semnificativă a celor care sunt clienţi pe piaţa concurenţială (+23%) şi o scădere în proporţia celor care sunt clienţi pe piaţa reglementată (-9%).

Pe acelaşi segment al reglementării, cercetarea de specialitate evidenţiază faptul că, într-o măsură semnificativ mai mare, pentru respondenţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 55 de ani, 31% dintre furnizorii de energie electrică şi 24% dintre cei de gaze naturale au respectat aceste reguli.

La nivel general, şase din zece români (59%) declară că responsabili pentru creşterea preţurilor de energie şi gaze naturale sunt furnizorii de energie, iar peste jumătate (52%) au menţionat Guvernul.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 21 – 25 ianuarie 2022, pe un eşantion de 1.007 persoanele cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban şi rural. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development, cu o expertiză în peste 20 de industrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *