Skip to content
Societate

STUDIU 90% dintre românii din diaspora urmăresc săptămânal video-uri în română pe YouTube: Aproape 6 din 10 caută muzică românească

Aproape 90% dintre românii din diaspora chestionați se uită săptămânal la video-uri în română pe YouTube, iar 70% fac căutări pe Google preponderent în limba română, arată un studiu al Google transmis joi HotNews.ro. Cea mai căutată rețetă de mâncare în 2022 de către românii din diaspora este cea de sarmale, iar muzica lui Smiley de pe canalul său de YouTube este ascultată în proporție de mai mult de 30% dintre românii din străinătate, se mai arată în document

Milioane de români trăiesc în străinătate. Indiferent de țara unde se află, ei sunt în continuare în contact cu cei dragi și cu România, fie căutând pe Google în limba română, citind știri din țară sau urmărind video-uri cu conținut în limba maternă pe YouTube. Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google prezintă concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora folosesc tehnologia pentru a rămâne conectați cu țara. Și, ca în fiecare an cu această ocazie, pagina de start www.google.ro și-a schimbat logo-ul pentru a celebra ziua de 1 decembrie cu un doodle tricolor.

Studiul Google arată că pentru 9 din 10 români din diaspora este important să rămână conectați cu România prin conținut media din țară/în limba română. Peste 70% dintre ei urmăresc conținut românesc frecvent (de cel puțin 2-3 ori pe săptămână). Studiul a fost realizat de compania de cercetare IZI data în noiembrie 2022, între membrii celor mai mari comunități de români din Uniunea Europeană: Italia, Spania, Germania și Marea Britanie .

Ce surse de conținut românesc folosesc românii din diaspora?

Ascultă muzică românească (57%), stau pe rețele de socializare (56%), urmăresc canale TV din România – pe cablu sau pe platforme online (53%), citesc publicațiile online din România (51%) sau ascultă radiouri românești (26%). YouTube este una dintre platformele de conținut video cele mai utilizate de românii din diaspora pentru a urmări conținut în limba română. Aproape 90% dintre respondenții studiului spun că se uită cel puțin o dată pe săptămână la video-uri în limba română pe YouTube.

Conținutul românesc este preferat de cei mai mulți dintre ei: 74% dintre românii din diaspora care folosesc YouTube spun că urmăresc preponderent video-uri în limba română. Muzica românească este pe primul loc când vine vorba despre conținutul vizionat pe YouTube (63%), urmată de știri (46%) și divertisment (45%), filme și seriale românești (38%), emisiuni TV (37%) și rețete culinare (32%). Interesul diasporei românești se vede în vizualizările canalelor de YouTube în limba română, scrie hotnews.ro.

Articolul integral AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *