Europa se confruntă cu o „criză severă de sănătate publică”, iar o investigație realizată de The Guardian arată că aproape întregul continent a atins niveluri periculoase de poluare a aerului, cu impact asupra cetățenilor.
Analiza datelor colectate s-a făcut cu metodologie de ultimă generație, inclusiv imagini detaliate prin satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol. Studiul arată o imagine sumbră a aerului poluat, cu 98% dintre locuitori trăind în zone cu poluare fină de particule care depășesc semnificativ limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Aproape două treimi dintre aceștia locuiesc în zone în care calitatea aerului depășește de peste două ori limitele OMS.
Europa de Est respiră aer poluat
Țara cel mai grav afectată din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi dintre locuitori trăiesc în zone în care nivelul de PM2,5 (particule fine, cu o lățime de 2 ½ microni sau mai mică, n. red.) depășește de peste patru ori recomandările OMS, iar în patru zone s-a descoperit o poluare a aerului de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.
Europa de Est este semnificativ mai afectată decât Europa de Vest, cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime din locuitorii din valea Po și zonele înconjurătoare din nordul țării respiră un aer de patru ori mai poluat decât limitele OMS pentru cele mai periculoase particule în suspensie.
Poluarea provoacă 400.000 de decese anual în Europa
The Guardian a colaborat cu experți în poluare pentru a crea o hartă interactivă care arată zonele cel mai grav afectate din continent. Măsurătorile se referă la PM2,5 – particule fine în suspensie, în mare parte produse din arderea combustibililor fosili, unele dintre acestea putând trece prin plămâni și ajungând în fluxul sanguin, afectând practic fiecare organ din corp. Recomandările actuale ale OMS afirmă că concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Noua analiză a arătat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care respectă această limită. Experții afirmă că poluarea cu PM2,5 provoacă aproximativ 400.000 de decese anual în întreg continentul.
„Este o criză severă de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie ambientală la Universitatea Utrecht, care a condus echipa de cercetători din întregul continent care a compilat datele. „Ceea ce vedem destul de clar este că aproape toată lumea din Europa respiră aer nepotrivit pentru sănătate”, maai arată The Guardian.
Ce mai arată datele:
- Aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est – Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – trăiesc în zone cu dublul recomandărilor OMS.
- Mai mult de jumătate din populația din Macedonia de Nord și Serbia trăiește în zone cu patru ori mai mult decât limitele OMS.
- În Germania, trei sferturi din populație trăiește cu mai mult de două ori recomandările OMS. În Spania, acest procent este de 49%, iar în Franța de 37%.
- În Regatul Unit, trei sferturi din populație trăiește în zone în care expunerea este între una și două ori recomandările OMS, iar aproape un sfert peste limită.
- Aproape 30 de milioane de europeni trăiesc în zone cu concentrații mici de particule fine care sunt de cel puțin patru ori mai mari decât recomandările OMS.
- În Suedia, în schimb, nu există nicio zonă în care PM2,5 să ajungă la mai mult de două ori limita OMS, iar unele zone din nordul Scoției sunt printre puținele din Europa care se încadrează sub aceasta.
Traficul, industria, încălzirea casnică și agricultura sunt principalele surse de PM2,5, iar impactul este adesea resimțit de comunitățile cele mai sărace.
Criză de sănătate publică
Poluarea aerului a devenit o problemă majoră în Europa, iar UE se confruntă cu presiuni pentru a face mai mult pentru a aborda această criză de sănătate publică în creștere. Parlamentul European a votat de curând pentru adoptarea recomandărilor OMS privind PM2,5 până în 2035. Legea, care trebuie încă finalizată în negocieri cu Consiliul, ar stabili o limită legal obligatorie pentru concentrațiile anuale de PM2,5 de 5 µg/m3, față de 25 µg/m3 în prezent.
Cu toate acestea, experții spun că este nevoie de acțiuni urgente chiar acum. Ei atrag atenția asupra unei dovezi crescânde care arată că poluarea aerului afectează practic fiecare organ din corp și este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, de la boli cardiace și respiratorii la cancer și diabet, depresie și tulburări mintale, la afectarea cognitivă și greutatea mică la naștere.
Autor
-
Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News