Skip to content
Societate

STUDIU: alternativele electronice reduc răspunsurile biologice asociate bolilor cardiovasculare și pulmonare, în comparație cu țigările

imagenesmy.com

Alternativele la țigările clasice, apărute pe piață de mai bine de 10 ani, se confruntau cu o problemă ce recent a fost rezolvată: lipsa unor studii privind impactul asupra sănătății celor care le folosesc.

Astfel, pentru că utilizarea țigărilor electronice a luat amploare în ultimii ani, specialiști din toată lumea au luat în serios noua tendință de fumat și au contribuit la realizarea mai multor studii în domeniu, care au avut următorul principal rezultat: ”electronicele” sunt mai bune decât țigările clasice.

Ideea expusă anterior a fost recent confirmată și de către un studiu realizat de cercetătorii americani, care au finalizat inca o cercetare pe șoareci de laborator.

Acest studiu, primul de acest tip, a evaluat impactul vaporilor de țigară electronică, cu și fără nicotină, asupra riscurilor de boli respiratorii și cardiovasculare pe șoareci de laborator.

Rezultatele acestui studiu vin în completarea dovezilor existente care indică faptul că trecerea fumătorilor la produse fără fum, care livrează nicotină având însă niveluri semnificativ mai scăzute de substanțe toxice, pot fi parte din strategia de reducere a riscurilor asociate fumatului pentru fumătorii adulți din întreaga lume.

Pe scurt, concluziile sunt următoarele: țigările electronice reduc răspunsurile biologice asociate bolilor cardiovasculare și pulmonare în comparație cu țigările.

Philip Morris International (PMI) a prezentat, în cadrul celei de-a 58-a ediție a Întâlnirii anuale a Societății de Toxicologie din Baltimore (Annual Society of Toxicology Meeting in Baltimore), rezultatele unui nou studiu cu privire la țigările electronice. Studiul demonstrează că, după o expunere de 6 luni, vaporii de țigară electronică, cu sau fără nicotină, produc răspunsuri biologice asociate cu bolile cardiovasculare și pulmonare semnificativ mai mici decât fumul de țigară clasică. Studiul, realizat în colaborare cu Altria Group, Inc., a evaluat răspunsul biologic a șoarecilor expuși la vapori de țigară electronică în comparație cu expunerea la fumul de țigară convențională.

Acest nou studiu de inhalare, desfășurat pe o perioadă de 6 luni, a fost conceput pentru a evalua impactul expunerii la vaporii de țigară electronică (cu și fără nicotină și arome) asupra sistemelui respirator și cardiovascular. Șoarecii femele au fost expuși la aer, fum de țigară sau 3 formulări de vapori produși de țigara electronică (VEHICUL: PG / VG / apă; BAZĂ: VEHICUL plus 4% nicotină; TEST: BAZĂ plus arome) pentru 3 ore/zi, 5 zile/ săptămână timp de 6 luni prin intermediul unui sistem de inhalare funcțional la nivelul întregului corp.

Studiul a măsurat timp de 6 luni expunerea la vaporii din țigara electronică, cu sau fără nicotină sau arome, având la bază o serie de criterii de evaluare a bolilor, iar rezultatele arată că:

– Sunt produse niveluri mai scăzute de inflamație pulmonară, leziuni structurale și modificări moleculare la nivel pulmonar și a indus niveluri mai scăzute de formare de plăci aterosclerotice și modificări moleculare în aortă și țesutul cardiac în comparație cu fumul de țigară.

– Studiul a detectat, de asemenea, un efect al nicotinei asupra vitezei undei pulsului (efectul așteptat al nicotinei); totuși, în comparație cu țigările clasice, efectul este semnificativ mai mic pentru țigările electronice (cu sau fără nicotină).

Studiul a demonstrat că vaporii produși de țigara electronică produc răspunsuri biologice asociate bolilor cardiovasculare și pulmonare, semnificativ reduse în comparație cu fumul de țigară.

Totodată, aceste rezultate contribuie la totalitatea dovezilor cu privire la produsele fără fum, studiul fiind realizat ca parte a programului amplu de cercetare și evaluare a PMI. Acest program este inspirat de practicile acceptate ale industriei farmaceutice și în conformitate cu ghidul FDA (Food and Drugs Administration, US) pentru produsele din tutun cu risc modificat.

Peste 1 miliard de oameni în întreaga lume care fumează și vor continua să fumeze în viitorul apropiat

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, există peste 1 miliard de oameni în întreaga lume care fumează și vor continua să fumeze în viitorul apropiat. Reducerea efectelor nocive ale tutunului poate juca un rol important prin completarea strategiilor existente de control al tutunului, care au ca scop reducerea riscurilor de boli asociate fumatului. Pentru ca măsurile de reducere a efectelor nocive să aibă succes este necesar ca fumătorii adulți să aibă acces la produse fără fum care conțin nicotină, dar care generează niveluri semnificativ mai scăzute de substanțe nocive în comparație cu țigările convenționale.

”Aceste rezultate sunt o dovadă în plus a faptului că trecerea la țigările electronice este o alegere mult mai bună decât continuare fumatului de țigări clasice” a afirmat dr. Julia Hoeng, director în Toxicologia Sistemelor în cadrul PMI.

”Acest studiu este cu adevărat unul de referință, demonstrând nu doar reducerea toxicității și riscurilor de boală pe care le au țigările electronice în comparație cu țigările convenționale, dar evaluează totodată și rolul pe care îl au nicotina și aromele”.

Conform studiilor anterioare, arderea tutunului generează peste 6.000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 100 sunt nocive sau potențial nocive. De altfel, există dovezi științifice covârșitoare care demonstrează că expunerea la aceste substanțe chimice, mai mult decât nicotina, sunt cauzele principale ale bolilor asociate fumatului. Prin urmare, în ultimii ani, țigările electronice au câștigat recunoaștere ca o posibilă alternativă la țigările clasice.

Însă, cu toate acestea, până acum există puține date asupra profilulului de risc pe care țigările electronice sau componentele acestora îl pot avea,pe termen lung, asupra bolilor asociate fumatului, comparativ cu fumul  generat de o țigară clasică. În general, țigările electronice au în componență substanțe care formează aerosoli (propilen glicol [PG] și / sau glicerină vegetală [VG]), nicotină și ingrediente ce dau aromă. Prin urmare, studiul este relevant pentru produsele care conțin aceste componente. Spre deosebire de țigările clasice, țigările electronice livrează nicotină fără substanțele din fum care apar în urma arderii tutunului.

Peste 430 de experți PMI în cercetare și dezvoltare lucrează la dezvoltarea și evaluarea noilor produse fără fum și au publicat până în prezent peste 350 de publicații științifice și capitole de carte. PMI a investit peste 6 miliarde USD pentru a dezvolta, fundamenta și dezvolta capacitatea de producție a unui portofoliu larg de produse din tutun fără fum.

Philip Morris International (PMI) transformă industria tutunului pentru a crea un viitor fără fum și, în cele din urmă, pentru a înlocui țigaretele convenționale cu produse fără fum în beneficiul adulților care altfel ar continua să fumeze, al societății, companiei și acționarilor săi. PMI este lider internațional în industria tutunului și se ocupă cu fabricarea și comercializarea țigaretelor, a produselor fără fum și a dispozitivelor și accesoriilor electronice aferente acestora, precum și a altor produse care conțin nicotină pe piețele din afara SUA. PMI construiește o nouă categorie de produse fără fum, care, deși nu sunt lipsite de riscuri, sunt o alegere mult mai bună decât continuarea fumatului tradițional. Prin eforturi multidisciplinare în dezvoltarea de produs, tehnologie de ultimă generație și fundamentare științifică, PMI își dorește să se asigure că produsele sale fără fum răspund preferințelor consumatorilor adulți, precum și cerințelor riguroase de reglementare.

Viziunea lor este că, în cele din urmă, aceste produse vor înlocui țigaretele. Portofoliul de produse fără fum IQOS al PMI include produse care încălzesc tutunul și produse care conțin vapori de nicotină. Începând cu 31 decembrie 2018, PMI estimează că aproximativ 6.6 milioane de fumători adulți din toată lumea au încetat deja să fumeze și au ales produsul cu tutun încălzit al PMI, disponibil în prezent în 44 de piețe, sub brandul IQOS. Pentru mai multe informații, accesați site-urile PMI și PMIScience.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *