Skip to content
Externe

Studiu american publicat recent despre „efectele devastatoare pe termen lung ale COVID-19”: risc de afecțiuni cerebrale sau probleme psihice

facebook

Persoanele care au avut COVID-19 prezintă un risc mai mare pentru o serie de leziuni cerebrale un an mai târziu, comparativ cu persoanele care nu au fost niciodată infectate cu coronavirus – au comunicat într-un studiu, astăzi, cercetătorii americani citați de Reuters.

„Rezultatele arată efectele devastatoare pe termen lung ale COVID-19″, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Dr. Ziyad Al-Aly de la Washington University School of Medicine.

Cercetătorii au conchis că guvernele și sistemele de sănătate trebuie să elaboreze planuri pentru o lume post-COVID: „având în vedere amploarea colosală a pandemiei, pentru a face față acestor provocări este nevoie de strategii de răspuns urgente și coordonate – dar, până în prezent, absente – globale, naționale și regionale”, a subliniat specialistul.

Afectarea memoriei, denumită în mod obișnuit ca ceața pe creier, a fost cel mai frecvent simptom: conform datelor, persoanele infectate cu COVID au avut un risc cu 77% mai mare de a dezvolta probleme de memorie.

Studiul relevă că persoanele infectate cu virusul au fost cu 50% mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral ischemic, care este cauzat de cheaguri de sânge, comparativ cu grupul neinfectaților.

De-asemenea, cei care au avut COVID au fost cu 80% mai predispuși să aibă convulsii, cu 43% mai multe șanse de a avea probleme de sănătate mintală precum anxietatea sau depresia, cu 35% mai multe șanse de a suferi dureri de cap și cu 42% mai multe șanse de a acuza tulburări de mișcare, cum ar fi tremorul.

Studiul complex menționează efectele pe temen lung ale COVID

Studiul, publicat în Nature Medicine, a evaluat sănătatea creierului în 44 de tulburări diferite folosind fișe medicale fără identificatori de pacienți de la milioane de americani.

Astfel, s-a constat că atât tulburările cerebrale cât și alte tulburări neurologice au apărut într-un procent cu 7% mai mare la cei care au fost infectați cu COVID, comparativ cu un eșantion similar al celor care nu au fost niciodată infectați.

În cifre, acest lucru se traduce, conform sursei amintite, prin aproximativ 6,6 milioane de americani care au avut deficiențe cerebrale după infectarea cu COVID.

S-au luat în evidență fișele medicale a milioane de americani

Specialiștii de la Washington University School of Medicine și Veterans Affairs St. Louis Health Care System au studiat fișele medicale de la 154.000 de veterani americani care au fost testați pozitiv pentru COVID, în perioada 1 martie 2020 – 15 ianuarie 2021.

Datele au fost analizate cu cele de la 5,6 milioane de pacienți care nu au avut COVID în același interval de timp și cu cele ale unui alt grup de 5,8 milioane persoane din perioada imediat anterioară sosirii coronavirusului în Statele Unite.

Dr. Ziyad Al-Aly a adăugat că studiile anterioare au analizat un grup mai restrâns de tulburări și s-au concentrat în mare parte pe pacienții spitalizați, în timp ce studiul său a inclus atât pacienți spitalizați, cât și ne-spitalizați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *