Skip to content
Sănătate

STUDIU: Anticorpii care neutralizează COVID-19, detectaţi în sânge timp de cel puţin opt luni de la îmbolnăvire

Facebook

Anticorpii care neutralizează COVID-19 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la o îmbolnăvire, potrivit unui studiu italian, indiferent de gravitatea bolii (covid-19), a vârstei pacienţilor sau prezenţei altor patologii.

Prezenţa acestor anticorpi, în pofida faptului că este redusă în timp, se dovedeşte foarte persistentă. La opt luni de la diagnostic, doar trei pacienţi” dintre cei 162 monitorizaţi – dintre care 29 au murit – nu mai erau pozitivi la testul de detectare a acestor anticorpi, precizează într-un comunicat comun San Raffaele şi ISS.

De asemenea, prezenţa precoce a acestor anticorpi este ”fundamentală în combaterea cu succes a infecţiei. Cei care nu reuşeşsc să-i producă în primele 15 zile de la contaminare riscă mai mult să dezvolte forme grave de covid-19”.

Acest studiu a fost realizat de către Secţia Evoluţiei şi Transmiterii Virale a Spitalului San Raffaele, în colaborare cu cercetători de la Institutul de cercetare a diabetului din cadrul aceleiaşi instituţii, care au dezvoltat un test special pentru anticorpi, recurgând la tehnici folosite deja în studierea anticorpilor implicaţi în reacţia autoimunitară în cazul diabetului de tip 1.

Studiul a fost realizat prin monitorizarea a 162 de pacienţi pozitivi cu SARS-CoV-2 – 67% bărbaţi cu o vârstă medie de 63 de ani – care s-au prezentat la Urgenţe la San Raffaele în primul val al epidemiei în Italia. Potrivit B1.ro, primele eşantioane de sânge au fost recoltate la momentul diagnosticului, în marrtie-aprilie 2020, iar ultimele în noiembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *