Skip to content
Societate

STUDIU. Aproape 50% dintre românii cu datorii n-ar preda Poliției un portofel găsit pe stradă

activenews.ro
" "

Datoriile sunt o problemă minoră pentru doar 15% dintre românii care au participat la o cercetare sociologică la finele lui 2018. Cea mai mare parte – 70% – consideră datoriile o problemă seoasă, care trebuie rezolvată cât mai repede posibil. Pentru cei mai mulți, situațiile neprevăzute sunt motivul pentru care ar lua un împrumut, însă 18% din persoanele cu datorii ar lua un credit și fără un motiv bine întemeiat. Cercetarea sociologică Obiceiurile financiare ale românilor, implementată la sfârșitul anului trecut de KRUK România împreună cu agenția de cercetare de piață iSense Solutions, a analizat atitudinea față de bani și comportamentul financiar al consumatorului român, relatează profit.ro.

În ceea ce privește obiceiurile de cumpărare, 88% dintre respondenți, fie că vorbim despre persoanele cu datorii, fie despre cele fără datorii, nu ar cumpăra un obiect de care nu au neapărat nevoie în gospodărie, ci mai degrabă ar economisi acești bani. De asemenea, 4 din 10 români sunt înclinați să-și planifice cheltuielile pentru a putea să cumpere ce își doresc din veniturile curente, fără să aibă remușcări. 25% dintre respondenții persoane cu datorii și 15% dintre cei fără datorii, au mai spus că și-ar putea cumpăra ce își doresc în cazul în care ar câștiga la loto.

" "

Referitor la cheltuielile pentru care românii ar lua un împrumut, situațiile neprevăzute sunt unul dintre motive, au răspuns 71% dintre persoanele cu datorii și 64% dintre persoanele fără datorii participante la cercetare. 18% dintre cei cu datorii ar lua un împrumut indiferent de scopul acestuia, în timp ce numai 9% dintre cei fără datorii ar lua un împrumut fără un motiv bine întemeiat. Întrebați ce ar face cu 1.000 de lei dacă i-ar găsi într-un parc, 64% dintre respondenții persoane fără datorii au spus că i-ar preda poliției, în timp ce numai 54% dintre respondenții persoane cu datorii au dat același răspuns, 46% neindicând că l-ar duce la Poliție.

Într-o proporție de 10% față de numai 4% cei fără datorii, respondenții persoane cu datorii au mai spus că ar folosi acești bani pentru cheltuieli curente. Metodologia de cercetare implementată de iSense Solutions a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel național de aproximativ 900 persoane, din mediul urban și rural, cu o distribuție de 600 de respondenți, persoane fără datorii și aproximativ 300 de respondenți, persoane cu datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *