O cercetare efectuată de Institutul de cercetare a politicilor publice (IPPR) sprijină propunerea Partidului Laburist de a reduce vârsta de vot la 16 ani și sugerează oferirea de dreptului de vot cetățenilor străini rezidenți. Doar unul din doi adulți a votat la alegerile generale din 2024, cea mai scăzută proporție a populației de la introducerea votului universal.
Marea Britanie alunecă spre populism, deoarece un număr record de chiriași și non-absolvenți de studii superioare stau acasă în timpul alegerilor, susține un studiu menționat de The Times.
Diferența în ceea ce privește participarea la vot între absolvenți, care sunt mai susceptibili de a vota, și cei care nu au mers la universitate a crescut de peste două ori, cu 11%, începând cu 2019, potrivit unei analize realizate de The Institute for Public Policy Research (IPPR), un think tank de stânga.
Grupul de reflecție susține că „singura rampă de ieșire din bucla negativă din ce în ce mai mare a modelelor de vot, a politicii distorsionate și a politicii populiste este reforma democratică”.
Printre sugestiile sale de reformă se numără acordarea dreptului de vot milioanelor de cetățeni străini rezidenți în Regatul Unit și schimbarea zilei alegerilor de joi în weekend.
Laburiștii, care au câștigat alegerile parlamentare din 4 iulie 2024, intenționează să introducă reforme radicale ale modului în care se desfășoară alegerile, inclusiv extinderea dreptului de vot la tinerii de 16 și 17 ani, într-un proiect de lege încă din acest an.
Lucy Powell, ministra relației cu parlamentul, a declarat că un proiect de lege privind alegerile ar putea fi introdus în următoarea sesiune parlamentară și ar „examina alte aspecte pentru a se asigura că toate alegerile din această țară sunt corecte, solide [și] libere”.
Vot de la 16 ani
Aproximativ 1,5 milioane de persoane cu vârsta sub 18 ani ar urma să primească drept de vot conform planurilor incluse în manifestul laburiștilor. Aceasta ar fi cea mai mare modificare a vârstei electoratului din 1969, când vârsta de vot a fost redusă de la 21 la 18 ani.
Doar unul din doi adulți a votat la alegerile generale din 2024, cea mai scăzută proporție a populației de la introducerea sufragiului universal în 1918.
Diferența de participare dintre cei mai bogați și cei mai săraci era neglijabilă în anii 1960 și a crescut de șapte ori de atunci, cei bogați participând la vot într-o proporție mult mai mare, a arătat cercetarea. Diferența de participare între chiriași și proprietarii de locuințe este de peste 19%, în creștere de la aproximativ 15% în 2017.
“Principalii contestatari ai Partidului Laburist sunt în formele populiste”, a susținut raportul IPPR, adăugând: „A lăsa tendințele actuale în inegalitatea politică să se desfășoare ar fi un act evident de auto-mutilare pentru acest guvern. Atât timp cât progresiștii interpretează populismul subțire ca fiind doar un simptom al nemulțumirilor economice și culturale, ei vor lupta cu un ochi închis”.
Comisia electorală, organismul de supraveghere a alegerilor, a declarat într-un raport din noiembrie că „sunt necesare o serie de îmbunătățiri semnificative pentru a sprijini participarea și încrederea în alegerile viitoare”.
Comisia a constatat că cel puțin 16.000 de persoane din Marea Britanie au fost respinse de la secțiile de votare și nu au putut vota personal la alegerile generale din cauza noilor reguli introduse de guvernul precedent Conservator, care cereau alegătorilor să prezinte un act de identitate. Aproximativ 10 % dintre neparticipanții la vot intervievați au declarat că nu au fost la scrutin din cauza acestor reguli.
Comisia a menționat, de asemenea, probleme legate de votul prin corespondență, de votul în străinătate și de intimidarea candidaților și a militanților. Președintele și directorul executiv al Comisiei vor răspunde marți întrebărilor unui grup de deputați cu privire la constatările sale.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News