Skip to content
Coronavirus

Studiu: Medicamentul antimalarie, hidroxiclorochina, nu are efect în tratarea bolnavilor de coronavirus

twitter

Administrarea de hidroxiclorochină, un medicament antimalaric, nu a ameliorat şi nici nu a înrăutăţit într-o manieră semnificativă starea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi care prezintă forme grave ale bolii, potrivit unui studiu publicat joi şi realizat în două spitale newyorkeze, informează AFP.

„Riscul de intubare sau de deces nu a fost semnificativ mai mare sau mai mic în rândul pacienţilor care au primit hidroxiclorochină în comparaţie cu cei care nu au primit niciun tratament”, au precizat autorii acestui studiu, publicat în New England Journal of Medicine.

Finanţat de National Institutes of Health (NIH), acest studiu de observare a fost realizat pe bolnavi de COVID-19 internaţi în secţiile de urgenţe de la New York-Presbyterian Hospital şi Columbia University Irving Medical Center, scrie agerpres.ro.

811 pacienţi au primit două doze de 600 mg de hidroxiclorochină în prima zi, apoi doze de 400 mg din acelaşi medicament în fiecare zi, timp de patru zile. 565 de bolnavi nu au primit acest medicament. Studiul „nu ar trebui folosit pentru a elimina” potenţialele beneficii sau riscuri ce pot fi aduse de un tratament pe bază de hidroxiclorochină, au precizat autorii săi.

Totuşi, rezultatele noastre nu susţin folosirea hidroxiclorochinei pentru moment, în afara studiilor clinice randomizate (repartizarea pacienţilor se face prin tragere la sorţi, n.r.) realizate pentru a-i demonstra eficacitatea”, au adăugat ei.

Donald Trump a promovat cu regularitate utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru bolnavii de coronavirus.

Hidroxiclorochina şi clorochina sunt folosite de mulţi ani pentru a trata malaria, anumite boli autoimune – precum lupus – şi poliartrita reumatoidă. Autorităţile sanitare canadiene şi americane au emis totuşi la sfârşitul lunii aprilie un avertisment împotriva folosirii în afara studiilor clinice supervizate a acestor două medicamente ca modalitate de a preveni infectarea cu noul coronavirus sau pentru tratarea acestuia.

Food and Drug Administration (FDA) a autorizat în regim de urgenţă săptămâna trecută folosirea antiviralului experimental Remdesivir. Un amplu studiu american a ajuns la concluzia că acest medicament scurtează cu mai multe zile perioada de însănătoşire a pacienţilor diagnosticaţi cu cele mai grave forme de COVID-19.

1 comentariu la “Studiu: Medicamentul antimalarie, hidroxiclorochina, nu are efect în tratarea bolnavilor de coronavirus

  1. Am inteles, o doza de Remdesivir e 1000$, iar o cutie de Hidroxiclorochina 3 dolari. Ar fi o idee sa prezentati studiul din Italia realizat pe bolnavii cronici de lupus si artrita reumatoida, care iau Hidroxiclorochina constant. Din 65.000 de bolnavi, care isi administreaza regulat acest medicament, s-au infectat cu COVID19 20 si nu a murit nici unul. Clorochina, ca si antiviral, trebuie administrat la debutul bolii, nu cand ajungi la terapie intensiva (cand practic orice antiviral devine inutil). La fel si in cazul Tamiflu, daca nu se administreaza imediat dupa debutul bolii, tratamentul este inutil. Evident ca medicii din SUA doresc sa incaseze cat mai multi bani pe tratamente, de aceea se si marseaza pe Remdesivir care e 1000$ doza, cu toate ca eficienta lui este mai mult decand indoielnica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *