Skip to content
Politică

Studiu neliniștitor despre raportul pensionari / salariați din România. Când va exploda bomba

cluj-am.ro

Citiți în cele ce urmează despre un studiu neliniștitor cu privire la raportul dintrre pensionari / salariați din România. Vedeți mai jos când va exploda bomba.

Monitorul Social (proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România) lansează un nou infografic despre raportul dintre numărul pensionarilor şi cel al populaţiei active, potrivit unui comunicat trimis miercuri PSnews.ro.

Infograficul porneşte de la observaţia că raportul dintre numărul pensionarilor şi cel al persoanelor ocupate din România era în 2016 de 0,64, valoare moderată în raport cu celelalte ţări europene. (Vedeți AICI situația la nivelul continentului.)

Deși la nivel național avem o situație echilibrată a raportului dintre numărul pensionarilor, pe de o parte, și cel al populației ocupate și al salariaților, pe de altă parte, există diferențe mari între regiuni (sursa foto: Ministerul Dezvoltării Regionale):

  • BUCURESTI – ILFOV 0,55 pensionari/salariat
  • VEST 0,91 pensionari/salariat
  • CENTRU 0,99 pensionari/salariat
  • NORD-VEST 1,01 pensionari/salariat
  • SUD-EST 1,24 pensionari/salariat
  • SUD – MUNTENIA 1,45 pensionari/salariat
  • SUD-VEST OLTENIA 1,45 pensionari/salariat
  • NORD-EST 1,50 pensionari/salariat.

Atât raportul dintre numărul pensionarilor si cel al populației ocupate, cât și cel dintre pensionari și salariați, s-au deteriorat până în jurul anului 2004. Cauzele imediate au fost în egală măsură scăderea numărului salariaților (și al populației ocupate) și creșterea munărului pensionarilor. După acest moment, situația s-a stabilizat, cu ușoare tendințe pozitive, notează cei de la Fundația Friedrich Ebert.

Mai mult: ONG-iștii avertizează că lucrurile se vor agrava odată cu pensionarea generației „decrețeilor”.

„Este de așteptat ca situația să se deterioreze din nou, îndeosebi peste 10-15 ani, când cohortele mari născute după anul 1967 vor atinge vârsta de pensionare”, se mai arată în comunicat.

Găsiți AICI un infografic pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *