Skip to content
Europa

STUDIU. Principala cauză a antivaccinismului este consumul de informații în rețelele sociale

eiu.com

Mai mult de un sfert din cetățenii adulți ai Uniunii Europene nu va accepta vaccinul anti-Covid, arată un studiu realizat la nivel european de Eurofound și dat publicității joi. Rezultatele acestuia sugerează o legătură puternică între respingerea vaccinării și consumul de social media, mai ales atunci când social media reprezintă principala sursă de informare a cetățenilor, notează Reuters.

Din păcate, aceste date arată un eșec al comunicării convingătoare și clare despre eficacitatea vaccinurilor și siguranța oferită de acestea”, a spus Daphne Ahrendt, manager cercetător la Eurofound, citată de Reuters. Bulgarii sunt cei mai reticenți în acceptarea vaccinării, cu 67% dintre adulți declarând că este foarte puțin probabil să se imunizeze. În Irlanda, doar 10% dintre adulți au spus că nu se vor vaccina împotriva Covid.

Cercetarea a descoperit că există pe acest subiect o diviziune între Estul și Vestul Europei. Cu excepția Franței și a Austriei, intenția de vaccinare este peste 60% în toate țările vestice, cu țările nordice și mediteraneene având chiar procente și mai mari.

Dorința de imunizare în țările membre din Est este mult mai scăzută, mergând de la 59% în România la 33% în Bulgaria. Potrivit Digi24, cea mai mare influență asupra scepticismului cetățenilor în fața vaccinului o are timpul petrecut în rețelele sociale și, de asemenea, ce media este folosită mai mult. 40% dintre cei care folosesc rețelele sociale ca sursă principală de informare nu doresc să se vaccineze. Între cei care folosesc media tradiționale, inclusiv presa, radio-ul și televiziunea, ca sursă principală de informare, numai 18% dintre cei care au participat la cercetare s-au declarat vaccino-sceptici.

Același studiu a relevat și faptul că studenții, angajații și pensionarii sunt mai puțin reticenți în fața vaccinării decât alte categorii sociale, în timp ce 39% dintre cei care sunt șomeri și cei care sunt bolnavi cronic sau au dizabilități s-au declarat mai ezitanți. Studiul s-a desfășurat în perioada februarie-martie 2021 în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

1 comentariu la “STUDIU. Principala cauză a antivaccinismului este consumul de informații în rețelele sociale

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *