Skip to content
Politică

STUDIU Procentaje uluitoare în rândul afaceriștilor români. În ce instituții-cheie au cea mai mare încredere

Procentaje uluitoare în rândul afaceriștilor români. În ce instituții-cheie au cea mai mare încredere?

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a lansat miercuri, studiul privind percepţiile mediului de afaceri asupra economiei.

Noi am fost prezenți la eveniment și am tras câteva concluzii-cheie în ceea ce privește evoluția mediului de afaceri, aflând, totodată, care sunt dificultățile cu care se confruntă afaceriștii și companiile din România.

Care sunt obstacolele cu care se confruntă mediul de afaceri românesc?

Astfel, am aflat că fiscalitatea rămâne cea mai mare problemă cu care se confruntă mediul de afaceri românesc, observând, totuși, o scădere semnificativă din punct de vedere statistic în raport cu anul 2015. Din păcate, lipsa personalului calificat și concurența înregistrează o creștere semnificativă statistic în 2016.

O altă problemă ridicată a fost faptul că 36% dintre companii s-au lovit de chestiunea plecării în străinătate a angajaților.

Am aflat și care sunt zonele care pun în dificultate mediul de afaceri românesc. Astfel, accesarea fondurilor europene, obținerea avizelor și autorizațiilor și deblocarea respectiv ridicarea opririlor conturilor bancare sunt cele mai dificile interacțiuni cu instituțiile statului, înregistrând creșteri semnificative comparativ cu anul precedent, motiv pentru care 48% dintre respondenți declară că interacțiunea cu instituțiile statului consumă foarte mult timp, în timp ce doar 5% declară contrariu. Totodată, activitatea organelor de control e percepută de 13% dintre respondenți ca fiind una incorectă și neprofesionistă, procent ușor mai ridicat față de 2015.

În ceea ce privește reducerea impozitului pe difidente, 75% dintre companii apreciază această măsură, considerând-o una pozitivă, în timp ce în cazul a 35% dintre cazuri taxa pe mijloacele fixe a avut efecte negative.

Dacă ne întrebăm care este interesul față de programele de pregătire profesională ale CCIR, aflăm că 67% dintre respondenți sunt interesați de programele de pregătire oferite de CCIR, procent semnificativ mai ridicat comparativ cu 2015.

De ce este învătământul românesc o piedică în calea unui mediu economic de afaceri de succes?

În cadrul conferinței la care am participat am aflat faptul că sistemul de învățământ este un factor decisiv în ceea ce privește mediul de afaceri. De aceea, este important ca sistemul de învățământ românesc să se intersecteze cu economia reală, fapt ce nu se întâmplă în România, unde menținerea unor catedre cu orice preț duce la un sistem anevoios de susținere a mediului de afaceri. Un factor negativ este lipsa unor dialoguri pe temele economice importante, care duce la inexistența unor legături între învățământ și mediul de afaceri.

Care sunt principalele măsuri economice care ar conduce la îmbunătățirea activității economice a companiilor din România?

Ei bine, potrivit studiului, reducerea fiscalității (49%), birocrației (14%), facilitarea obținerii de fonduri europene (9%) și reducerea TVA-ului/simplificarea procedurilor de returnare a TVA (9%) sunt principalele masuri economice care ar putea îmbunătăți activitatea economică a companiilor românești.

Un alt semn bun este faptul că situația economică generală a companiilor s-a îmbunătățit, iar băncile au arătat deschidere spre creditare, fapt ce arată că lucrurile încep să meargă bine.

Care sunt instituțiile care se bucură de încrederea companiilor?

Potrivit studiului realizat, anul acesta DNA, ITM și CCIR sunt instituțiile care se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere în rândul companiilor din România. În același context, comparativ cu anul trecut, în 2016 creșteri semnificative înregistrează băncile, ANAF, CCIR dar și CC. În acest context mai observăm faptul că 44% din mediul de afaceri percepe ca fiind mai redusă corupția din administrația publică decât cea de acum 2 ani.

Studiul a fost comandat de CCIR şi realizat de TNS România pe un eşantion de 500 de firme de la nivelul întregii țări.

Consultați studiul în întregime AICI.

553cd745-58fd-402e-a306-2b17872968c5 74254e50-3cbe-47ae-a069-fe8951fc8b31

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *