Skip to content
Sănătate

STUDIU. Riscul de spitalizare este cu aproape 70% mai mic în cazul variantei Omicron

digi24.ro

Riscul de spitalizare este cu 69% mai mic în cazul variantei Omicron de COVID-19 decât în cazul variantei Delta, au declarat miercuri autorităţile sanitare norvegiene, confirmând astfel informaţiile care arată că aceasta variantă de coronavirus pare mai puţin periculoasă, relatează AFP.

Analiza preliminară a datelor norvegiene sugerează că riscul de spitalizare cu COVID-19 drept principală cauză este cu 69% mai mic în cazul variantei Omicron în comparaţie cu infecţiile cu varianta Delta„, scrie Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) în raportul său săptămânal.

Potrivit sursei citate de Agerpres, varianta Omicron a fost depistată la 32% dintre persoanele internate cu COVID-19 în ţara scandinava în prima săptămână a anului 2022 (24 din 74) faţă de o proporţie de 1,7% cu patru săptămâni mai devreme (3 din 175).

Însă, în aceeaşi perioadă, varianta a devenit predominantă, reprezentând în prezent aproximativ 90% din noile infecţii. „Varianta Omicron prezintă un risc semnificativ mai mic decât varianta Delta de a dezvolta o formă severă a bolii la persoanele infectate, cel puţin dacă sunt vaccinate„, a subliniat FHI într-un alt raport de evaluare a riscurilor.

Cu toate acestea, institutul afirmă că se aşteaptă la un val de infectări în cursul iernii care va pune sub presiune sistemul sanitar: din ianuarie până în martie, „câteva sute de mii” de persoane ar urma să fie infectate cu coronavirus, conform previziunilor sale, cu vârfuri zilnice de până la 50.000 de cazuri, în ţara nordică cu 5,4 milioane de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *