Skip to content
Internațional

Studiu: Scoțienii au aflat care e băutura care hidratează cel mai bine organismul

Băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine sunt cele mai indicate pentru hidratarea organismului, arată datele unui studiu realizat de cercetătorii universității St. Andrews din Scoția, informează CNN, citat de Digi24.

Astfel, chiar dacă un pahar de apă este întotdeauna binevenit, pentru ca organismul să se mențină hidratat pentru mai mult timp, e nevoie ca băutura să conțină și ceva zahăr, proteine sau grăsimi.

Un pahar de lapte hidratează mai mult organismul, comparativ cu un pahar de apă. Laptele, spre deosebire de apă, conține lactoză, proteine și grăsimi. Toate acestea, arată studiul, împiedică eliminarea rapidă a laptelui din stomac, ceea ce permite ca organismul să rămână hidratat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pastilele antidiareice și pentru rehidratare se bazează exact pe această formulă: conțin zahăr, sodiu și potasiu, elemente care ajută la retenția apei în organism.

Concluzia cercetătorilor scoțieni e una banală: dacă ți-e sete și ai de ales între un suc sau apă, alege de fiecare dată apa.

În schimb, alcoolul acționează ca un diuretic. Volumul de alcool dintr-o băutură joacă și el un rol important: un pahar de whisky va deshidrata mai mult organismul decât o o halbă de bere.

În privința cafelei, totul depinde de cantitatea consumată: o cafea obișnuită, care conține 80 de miligrame de cafeină este la fel de hidratantă precum o cantitate similară de apă, arată studiul.

În schimb, consumul ridicat de cafea (între două și patru căni pe zi) deshidratează, întrucât, în astfel de situații, cafein va acționa ca un diuretic.

Studiul a încercat să găsească cele mai indicate băuturi pentru hidratarea organismului, pentru cazurile speciale ale atleților sau ale persoanelor care lucrează în condiții dificile, cu puține pauze pentru hidratare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *