Skip to content
Politică

STUDIU Tinerii români vor socialism, 70% nu intenționează să plece deloc din țară și 27% au încredere în UE

Un studiu realizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) devoalează o ideologie politică de stânga a tinerilor din România, cu vârsta între 14 și 29 de ani, și o teamă din ce în ce mai mare a acestora de corupție. De asemenea, scade numărul celor care doresc să părăsească țara.

Corupția, cea mai mare teamă a tinerilor

Tinerii din România nu și-au pierdut speranța și 80,3% dintre ei cred că vor avea un viitor personal mai bun peste 10 ani, 45,6% sunt convinși că țara va avea un viitor mai bun decât acum și 37% sunt de părere că viitorul economic al oamenilor din România va fi mai bun decât acum.

Cea mai mare teamă pentru tinerii români este cea legată de corupție, urmată de cea de sărăcie și de nedreptate socială. „50% dintre respondenții care cred că corupția este întotdeauna justificată raportează că se tem extrem de mult de corupție. În acest caz, ipoteza corupției ca problemă structurală în România este susținută de faptul că până și cei care ar avea toate motivele să o găsească justificabilă se tem de ea”, arată cercetătorii studiului.

70% dintre tineri nu vor să plece din țară

Problema migrației a fost larg dezbătută în România, după ce raportul ONU a arătat că între 2007 și 2015 au plecat din România aproximativ 3,4 milioane de cetățeni.

Studiul realizat de FES precizează că 70% dintre tinerii cu vârsta între 14 și 29 n-au nicio intenție să părăsească țara în acest moment. Aproximativ 10% dintre tineri au o intenție puternică și foarte puternică de a părăsi țara.

De asemenea, putem observa că cei mai mulți, dintre cei care vor să plece, sunt tinerii cu vârsta între 14 și 18 ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, dorința de a părăsi țara scade.

Din acest punct de vedere, avem cel mai mare procent al tinerilor care n-au nicio intenție să părăsească țara, din cele 10 state incluse în studiu.

Tinerii români vor socialism!

România este antepenultima țară din cele 10 în privința încrederii pe care tinerii o au în democrație. Și suntem pe locul 3 când vine vorba de încrederea în dictatură. 23% dintre respondenți sunt de acord că, în anumite circumstanțe, dictatura este o formă de guvernare mai bună decât democrația.

Cel mai mare nivel de neîncredere în instituțiile statului, tinerii îl au atunci când vine vorba de: parlamentul național (50,2%), guvernul național (54,9%) și partidele politice (54,9%). Numai armata și biserica au primit mai multe aprecieri pozitive decât aprecieri negative din partea respondenților (40% față de 29% pentru armată și 39% față de 34% pentru biserică).

35% dintre tineri nu au încredere în Uniunea Europeană, spre deosebire de cei 26,9% care au încredere în UE.

Alarmantă este viziunea politică a tinerilor și a rolului pe care statul ar trebui să-l aibă în societate:

  • 55,7% dintre tinerii români cred că „veniturile săracilor și bogaților ar trebui să devină egale”. Doar 3,4% nu sunt deloc de acord cu această afirmație.
  • 47,5% dintre tinerii români cred că „cotele de participare a Guvernului în afaceri și industrie ar trebui să crească”. Doar 6,2% nu sunt deloc de acord cu această afirmație.
  • 65,9% dintre tinerii români cred că „Guvernul ar trebui să-și asume mai multă responsabilitate pentru a se asigura că toți au ce le trebuie”. Doar 1,2% dintre tineri nu sunt deloc de acord cu această afirmație.

Aceste viziuni ale tinerilor români sunt surprinzătoare deoarece respondenții la cercetare s-au plasat pe o scală stânga-dreapta cu o valoare medie, apropiată de mijlocul scalei. Totuși credințele lor politice îi plasează în stânga politică, în socialism sau chiar comunism.

Tinerii din România nu au o educație politică liberală, fiind convinși că instituțiile statului trebuie să controleze economia și viața cetățenilor, dar în același timp își doresc un regim democratic. Atitudinea aceasta poate fi explicată datorită nivelului ridicat de sărăcie din România și a diferențelor mari dintre cei bogați și cei săraci.

Nivelul educațional este cel mai important predictor al participării politice, iar persoanele cu un nivel educațional mai bun tind să sprijine opinia că săracii și bogații ar trebui să aibă venituri mai egale.

Însă în rândul tinerilor, 61% au un interes scăzut sau inexistent pentru politică, și numai 20% afirmă că au un nivel mare sau foarte mare de interes pentru cel puțin una dintre problematicile politice.

*

Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) a realizat un studiu privind tinerii din Europa de Sud-Est, printre care și România, în perioada 2018-2019. La acest studiu au participat 10.000 de tineri, cu vârstele cuprinse înrte 14-29 ani, din zece țări din sud-estul Europei: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia și evident țara noastră.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *