Skip to content
" "
Politică Societate

Stupoare la Strasbourg! Agentul României la CEDO a pledat împotriva statului român și în favoarea reclamantului Liviu Dragnea

sursa-zilei.ro

Viorel Mocanu, noul agent al României la CEDO, a schimbat radical strategia de apărare a statului român în procesul deschis de Liviu Dragnea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, depunând observații în favoarea reclamantului și împotriva intereselor României.

Liderul PSD încearcă să scape de condamnarea definitivă din dosarul Referendumul, cea care îl împiedică să ocupe funcția de premier, principalul său argument fiind faptul că șefa completului de 5 judecători de la ÎCCJ care a dat sentința, Livia Stanciu, nu a semnat și motivarea, ea părăsind între timp ÎCCJ pentru un post de judecător la CCR.

În sprijinul argumentației sale, Dragnea a invocat precedentul „Cerovsek și Bozicnik vs Slovenia” din jurisprudența CEDO, doar că în acest dosar lucrurile au stat complet diferit. Astfel, în cazul celor doi sloveni, judecătorii s-au retras înainte de pronunțarea sentinței, drept urmare sentința a fost dată de magistrați care nu au participat la proces. Lucru care nu s-a întâmplat și în dosarul lui Dragnea, unde sentința a fost dată de aceiași cinci judecători care au judecat cazul. De asemenea, aceiași cinci judecători au semnat și minuta.

Argumentele lui Mocanu, copy-paste după apărarea lui Dragnea

Faptul că cele două spețe nu sunt comparabile a fost susținut la CEDO și de fostul agent al României, Catrinel Brumar, doar că aceasta nu a apucat să finalizeze dosarul, fiind înlocuită din funcție cu Viorel Mocanu în februarie 2019 de către premierul Viorica Dăncilă.

Cum a preluat funcția, Viorel Mocanu a schimbat strategia de apărare și a depus observații în favoarea lui Dragnea, invocând exact precedentul folosit de liderul PSD, cazul „Cerovsek și Bozicnik vs Slovenia”.

Mocanu a fost numit în funcția de agent guvernamental la CEDO în 12 februarie 2019, iar trei zile mai târziu, pe 15 februarie, a cerut Curții o amânare de trei săptămâni. Ulterior, pe 11 martie, Viorel Mocanu și-a prezentat observațiile, care au răsturnat, însă, pledoaria susținută de Catrinel Brumar.

Astfel, potrivit Hotnews, Mocanu a adus în discuție chestiunea completurilor de 5 judecători „ilegal formate”, invocând decizia Curții Constituționale Nr.685 din 7 noiembrie 2018, adică mult după ce Dragnea a adus dosarul în fața CEDO. Viorel Mocanu a afirmat că, având în vedere decizia CCR, „Guvernul, înțelegând pe deplin gravitatea acestei situații, asigură Curtea (CEDO – n.r.) că vor fi luate măsuri legislative de urgență pentru a remedia încălcarea Constituției și a Convenției privind drepturile omului”.

„De asemenea, deși problemele ridicate de petent (Dragnea – n.r.) – privind încălcarea dreptului la un proces corect ca rezultat al judecării de către completuri ale Înaltei Curți de Casație și Justiție neconstituțional și ilegal formate – sunt reale, guvernul va examina doar comentariile care privesc prezumtivele încălcări din partea autorităților naționale ale obligațiilor lor impuse de art 6 al 1 al Convenției, având în vedere absența din motivarea deciziei definitive în procesul penal privindu-l pe aplicant a semnăturii a doi dintre cei cinci judecători (…)”, a scris Viorel Mocanu, potrivit Hotnews.

PSnews a încercat să-l contacteze pe agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, dar acesta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Înlocuire cu dedicație

Viorel Mocanu este un avocat tânăr, în vârstă de 36 de ani, care a reprezentat în instanță inculpați precum Sorin Oprescu, Rovana Plumb sau Florin Salam. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța și expert în domeniul achizițiilor publice.

Mocanu a înlocuit-o în funcția de agent guvernamental al României la CEDO pe Catrinel Brumar, care fusese numită în acest post în 2012, de Guvernul Ponta.

Despre Catrinel Brumar, Guvernul Dăncilă a susținut că a fost numită ilegal, deci toate pledoariile sale din ultimii 7 ani sunt nule, inclusiv punctul de vedere suţinut în procesul „Liviu Dragnea contra României“, arată Adevărul. De altfel, Catrinel Brumar a fost schimbată din funcţie pentru că, la CEDO, a apărat sistemul de Justiţie din România, nu cauza liderului PSD.

Agentul guvernamental funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu rang de director general. Agentul funcţionează ca un avocat al României în procesele deschise la CEDO împotriva României.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *