SUA anunță că au distrus vineri opt drone în largul Yemenului și patru la sol

Sursa foto: REUTERS / Sgt Lee Goddard

Statele Unite au anunţat sâmbătă că au distrus opt drone în largul coastelor Yemenului şi patru la sol cu o zi în urmă, pentru a „proteja libertatea de navigaţie” de atacurile rebelilor houthi împotriva traficului maritim, care s-au înmulţit în ultimele săptămâni, relatează AFP.

Aceste operaţiuni survin pe fondul unor tensiuni regionale legate de războiul dintre Israel şi organizaţia palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, teritoriu aflat într-o criză umanitară majoră.

Loviturile de vineri au vizat o dronă deasupra Golfului Aden, şapte în Marea Roşie şi alte patru la sol, situate în „zone din Yemen controlate de rebelii houthi susţinuţi de Iran”, a transmis Comandamentul SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTOCOM) într-un comunicat.

Cu toate acestea, CENTCOM nu a indicat originea dronelor distruse în largul coastei Yemenului.

„Aceste acţiuni vor proteja libertatea de navigaţie şi vor face apele internaţionale mai sigure pentru navele marinei americane şi navele comerciale”, a precizat comandamentul.

Controlând o mare parte din Yemen, o ţară care se află în război de aproape un deceniu, rebelii houthi spun că acţionează în sprijinul populaţiei din Gaza, care este bombardată şi complet asediată de Israel.

Alte grupări armate pro-iraniene din Irak şi Siria îşi intensifică atacurile asupra intereselor SUA în regiune, din nou în legătură cu războiul devastator purtat de Israelul susţinut de Washington după atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Forţele americane au lansat un val de raiduri aeriene care vizează forţele iraniene de elită şi grupurile pro-iraniene din Irak şi Siria, ca represalii pentru un atac care a ucis trei soldaţi americani weekendul trecut în Iordania.

Washingtonul a promis mai multe lovituri ca răspuns la atac, care a avut loc în apropierea graniţelor siriană şi irakiană şi a luat viaţa a trei militari americani. Statele Unite au dat vina pentru atac pe Iran, care l-a negat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL