Skip to content
Politică

SUA anunţă o victorie asupra al-Qaeda

sputniknews.com

Statele Unite ale Americii anunţă o victorie în lupta dusă împotriva reţelei teroriste al-Qaeda. Citiţi, în cele ce urmează, anunţul făcut de către Pentagon (Ministerul Apărării din SUA).

Pentagonul a confirmat eliminarea lui Farouq al-Qahtani, liderul al Qaida din Afganistan, intr-un atac aerian de precizie, pe 23 octombrie, in provincia Kunar, in nord-estul tarii.

„Al Qahtani era emirul al Qaida in estul Afganistanului si unul dintre principalii planificatori ai unor atacuri care vizau Statele Unite”, a precizat, vineri, Peter Cook, un purtator de cuvant al Pentagonului, citat intr-un comunicat citat de Ziare.com.

El a confirmat moartea acestuia in atacul aerian de pe 23 octombrie, insa a adaugat ca Pentagonul inca investigheaza daca numarul 2 al gruparii teroriste, Bilal al-Utabi, a fost si el ucis in acelasi atac din Afganistan.

Statele Unite il urmareau de multi ani pe al-Qahtani, un apropiat al lui Osama bin Laden. El este cunoscut pentru recrutarea a numerosi tineri din regiune in al Qaida, chiar dacă reţeaua este în declin de ceva timp.

Al-Qahtani ar fi organizat, de asemenea, finantarea si pregatirea atacurilor vizand forte ale coalitiei in Afganistan, dar si in Asia de Sud-Est si Occident.

Teroristul era considerat ca fiind cel care solicita si distribuia fonduri stranse de sustinatori al Qaida in tari de la Golful Persic in vederea finantarii operatiunilor externe ale gruparii si a operatiunilor talibanilor in Afganistan, potrivit altei surse americane.

El a fost localizat in 2012, insa misiunea in vederea eliminarii sale a fost suspendata in ultimul moment din cauza riscului unor victime civile.

De aceasta data, al-Qahtani si al-Utabi se aflau in satul Hilgal, in doua cladiri situate la cateva sute de metri una de cealalta. Mai multe rachete au fost trase cu ajutorul unui avion fara pilot si i-au vizat simultan.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *