SUA apreciază România pentru garantarea drepturilor omului și progresele din ultimii ani

Flag SUA
Sursa foto: Pixabay

Departamentul de Stat al SUA apreciază progresele pe care le-a înregistrat România pentru a garanta drepturile și libertățile omului. Americanii arată cum, în ultimii ani, lupta împotriva corupției și reformele din justiție au consolidat statul de drept. Raportul este unul pozitiv pentru țara noastră, care demonstrează că este un partener de încredere pentru SUA.

Americanii arată că Guvernul a luat măsuri pentru a-i sancționa pe cei responsabili de abuzuri. Legislația a fost consolidată, iar sistemul de justiție a avut mereu libertatea să intervină și să deschidă anchete.

Cele mai grave probleme identificate de americani, în raportul pe anul 2023, sunt cele care se referă la condițiile din penitenciare, procedurile din Poliția Română și sistemul de justiție. Departamentul de Stat arată că, în prezent, polițiștii abuzează pe funcția lor și uneori comit abuzuri grave. SUA dau exemplu cazul unui bărbat care a murit în arestul Poliției. Totuși, raportul remarcă imediat faptul că șefii Poliției Române și procurorii au luat măsuri pentru a-i sancționa pe cei responsabili de această tragedie.

Penitenciarele sunt o mare problemă pentru drepturile omului, deoarece sunt supraaglomerate, iar condițiile sunt inumane. Această situație se întâlnește în numeroase state UE, precum Italia sau Ungaria. România nu are suficienți bani să construiască noi penitenciare, pentru a le asigura deținuților condiții decente.

„Deținuții s-au plâns că este slabă calitatea alimentelor și uneori în cantitate insuficientă. Prizonierii aveau acces foarte limitat la apă caldă. Instalațiile sanitare erau adesea într-o stare proastă de reparație, iar deținuților nu li se furnizează cantități adecvate de detergent și produse de igienă”, menționează raportul.

Departamentul de Stat scoate în evidență conflictul de interese în care s-a aflat Curtea Constituțională atunci când a decis că reforma pensiilor speciale este neconstituțională.

„În iulie, Curtea Constituțională a decis că reducerile de pensii pentru mai multe categorii de funcționari publici, inclusiv funcționari din justiție, sunt neconstituționale, în ciuda faptului că aceste reduceri ar fi afectat direct pensiile judecătorilor constituționali decidenți”, precizează americanii.

Un alt conflict de interese al judecătorilor s-a observat și în cazul Cherecheș. Judecătoarea care a denunțat familia Cherecheș pentru dare de mită a rămas în continuare să dea sentința în proces, susținând că va putea fi imparțială.

Departamentul de Stat al SUA observă că în România este respectat dreptul la liberă exprimare, iar jurnaliștii se bucură de toată libertatea pentru a face anchete sau pentru a avea acces la documentele statului. Americanii arată cum „organizațiile media independente” au publicat anchete despre instituțiile statului, ceea ce nu face decât să respecte principiile unui stat de drept. În alte cazuri, americanii vorbesc despre situația unor jurnaliști care lucrau pentru ziare private și remarcă problemele din acele agenții media, care nu au nicio treabă cu activitatea Guvernului. Libertatea jurnaliștilor, în acele cazuri, a fost încălcată chiar de proprietarii respectivelor ziare. Agențiile media ale statului român nu sunt implicate în niciun scandal de limitare a libertății jurnaliștilor.

Statele Unite ale Americii apreciază faptul că sistemul de justiție a reușit să facă anchete importante, inclusiv împotriva unor politicieni foarte influenți. Acest lucru demonstrează că justiția este independentă și nu ține cont de jocurile politice. Guvernul a implementat mai multe reforme, în conformitate cu partenerii UE și SUA, iar acestea au avut efect imediat.

Raportul arată că instituțiile statului au nevoie de proceduri mult mai clare. Poliția Română e din nou vizată de americani, după ce s-a descoperit că polițiștii încercau să convingă victimele violului să nu depună plângere.

„Activiștii pentru drepturile omului au raportat că unii ofițeri de poliție au încercat să descurajeze supraviețuitorii violului sau violenței domestice să depună acuzații împotriva făptuitorului și, în unele cazuri, au refuzat să înregistreze plângeri penale depuse de supraviețuitori”, precizează americanii.

Guvernul a luat măsuri mai drastice pentru a sancționa mult mai dur violența în familie, violența împotriva femeilor sau discriminarea. Dar România mai are de lucrat la această legislație.

Una dintre problemele pe care le remarcă SUA și unde nu observă progrese este cea privitoare la drepturile comunității LGBT. La acest capitol, România este încă departe de SUA sau statele din Vestul Europei, dar mai ales pentru faptul că societatea românească nu este pregătită pentru o schimbare atât de importantă.

De asemenea, România trebuie să îmbunătățească și legislația privind protecția persoanelor cu dizabilități și să le garanteze accesul la educație sau locuri de muncă.

„Discriminarea copiilor cu dizabilități în educație a fost o problemă larg răspândită din cauza lipsei de pregătire adecvată a profesorilor privind incluziunea copiilor cu dizabilități și a lipsei de investiții pentru a face școlile accesibile. Potrivit datelor oficiale, 40% dintre copiii cu dizabilități fie au fost plasați în școli segregate, fie nu au fost plasați deloc în școală”, precizează raportul.

Departamentul de Stat analizează și cazul azilelor din România, unde sute de bătrâni au fost abuzați sistematic. România rămâne cu probleme și în privința dreptului muncii, unde SUA observă că s-au încălcat drepturile muncitorilor, iar companiile au o poziție dominantă.

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat angajatorii pentru discriminare antisindicală, deși nu avea puterea de a dispune reintegrarea sau alte sancțiuni. De obicei, angajații erau obligați să solicite o hotărâre judecătorească pentru a obține reintegrarea”, avertizează americanii.

În concluzie, raportul este unul pozitiv, dar scoate în evidență și problemele pe care România trebuie să le rezolve în următorii ani. Raportul ajută instituțiile statului să îmbunătățească legislația pentru a le garanta cetățenilor drepturi și libertăți egale. Inclusiv la nivel european, România a demonstrat în repetate rânduri că respectă statul de drept, iar Guvernul a convins Comisia Europeană să retragă MCV-ul pentru țara noastră.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL