Skip to content
Politică

SUA au împărțit lumea în două, în mai puțin de 12 ore. Decizia unei mari puteri

CYD.ro

Statele Unite au atacat vineri Siria, lansand zeci de rachete de croaziera asupra unei baze aeriene a regimului ca raspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o „rușine pentru umanitate”.

După această acțiune nu au întârziat să apară reacții din partea Marilor Puteri, prima care a bătut cu pumnul în masă a fost Rusia, care a denunțat acordul cu SUA, urmată de China ce a adoptat o poziție destul de fermă la adresa SUA.

China a cerut vineri „să se evite deteriorarea situaţiei” în Siria după loviturile aeriene americane împotriva unei baze militare a regimului de la Damasc, condamnând totodată „folosirea armelor chimice de către orice ţară”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această reacţie a avut loc chiar în momentul în care agenţia oficială chineză Xinhua a anunţat că preşedintele american Donald Trump, care a ordonat loviturile în Siria în marja unei reuniuni în Florida cu omologul său chinez Xi Jinping, a fost de acord să efectueze o vizită în China în 2017.

Preşedintele Trump a declarat joi că a ordonat lovituri aeriene împotriva regimului sirian Bashar al-Assad, pe care îl acuză că a „lansat un atac oribil cu arme chimice împotriva civililor nevinovaţi din oraşul Khan Shaykhun”.

„Suntem profund şocaţi” de atacul asupra Khan Shaykhun, „pe care-l condamnăm ferm (…) Ne opunem utilizării armelor chimice, indiferent de ţară sau organizaţie, indiferent de circumstanţe şi de scop”, a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

Totodată, China a cerut „o anchetă independentă şi completă”. „Avem nevoie de dovezi solide„, a mai adăugat oficialul chinez.

Cu toate acestea, „în relaţiile internaţionale, China se opune folosirii forţei şi recomandă dialogul pentru rezolvarea paşnică a conflictelor (…) Noi cerem de asemenea o rezolvare politică a problemei siriene„, a mai spus ea.

Urgenţa pentru moment este evitarea deteriorării situaţiei. Sperăm că toate părţile implicate îşi vor păstra calmul şi se vor abţine de la orice escaladare a tensiunii”, a insistat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Întrebată în legătură cu legitimitatea preşedintelui sirian, ea a răspuns: „Preşedintele Bashar al-Assad a fost ales de poporul sirian (…) Poporul sirian trebuie să hotărască viitorul ţării”, a adăugat oficialul chinez, adăugând că ţara sa ‘nu se amestecă niciodată în chestiunile interne ale altor ţări’. ‘Respectăm faptul că poporul sirian trebuie să-şi aleagă singuri lideru. Ei sunt cei care trebuie să decidă’, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, citată de sursa deja menționată.

Totodată, Hua a refuzat să clarifice faptul dacă preşedintele Xi a fost informat în prealabil despre atacul lansat de Washington şi nici nu a comentat dacă subiectul a fost abordat de cei doi preşedinţi. Întrebată dacă acţiunea militară a SUA în Siria trimite un mesaj Coreii de Nord după ultimele teste cu rachete efectuate de această ţară, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez s-a limitat să remarce că ‘pacea şi dialogul’ reprezintă calea pentru soluţionarea acestui conflict. AGERPRES

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *