SUA blochează pentru a treia oară rezoluția ONU de încetare a focului în războiul Israel-Hamas din Fâșia Gaza

Israeli attacks in the Gaza Strip
Sursa foto: whyy.org

Statele Unite au refuzat marți, din nou, un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind războiul Israel-Hamas, blocând cererea de încetare imediată a focului în scop umanitar, exercitându-și astfel pentru a treia oară dreptul de veto într-o astfel de împrejurare, notează Reuters. Treisprezece membri ai consiliului au votat în favoarea textului întocmit de Algeria, în timp ce Marea Britanie s-a abținut.

A fost al treilea veto al SUA asupra unui proiect de rezoluție de la începutul luptei dintre Israel și Hamas din 7 octombrie.

De asemenea, Washingtonul și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca un amendament la proiectul de rezoluție în decembrie anul trecut.

„Un vot în favoarea acestui proiect de rezoluție reprezintă sprijinul pentru dreptul palestinienilor la viață. În schimb, votul împotriva acestuia implică o susținere a violenței brutale și a pedepselor colective aplicate asupra lor”,

a declarat ambasadorul Algeriei la ONU, Amar Bendjama, înaintea votului. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a semnalat sâmbătă că SUA vor pune veto asupra proiectului de rezoluție din cauza temerilor că ar putea pune în pericol discuțiile dintre SUA, Egipt, Israel și Qatar, care încearcă să intermedieze o pauză pentru eliberarea ostaticilor israelieni ținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

„A cere o încetare a focului imediată, necondiționată, fără un acord care să solicite Hamas să elibereze ostaticii nu va aduce o pace durabilă. În schimb, ar putea prelungi luptele dintre Hamas și Israel”,

a declarat Thomas-Greenfield în fața consiliului înainte de vot.

Ce se spune în rezoluția propusă de Algeria Rezoluția elaborată de Algeria, cu veto dat de SUA, nu a legat încetarea focului de eliberarea ostaticilor. A cerut separat o încetare a focului umanitară imediată și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor.

„Mesajul dat astăzi Israelului cu acest drept de veto este că poate continua să scape cu crimă”,

a declarat reprezentantul palestinian al ONU, Riyad Mansour, în fața consiliului. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a spus că formularea

„încetare a focului” este menționată „ca și cum ar fi un glonț de argint, o soluție magică pentru toate problemele regiunii”.

„O încetare a focului realizează un singur lucru – supraviețuirea Hamas”,

a spus Erdan în fața consiliului.

„O încetare a focului este o condamnare la moarte pentru mai mulți israelieni și locuitorii din Gaza”.

Statele Unite au propus acum un proiect de rezoluție rival care cere o încetare temporară a focului în războiul Israel-Hamas și se opune unei ofensive terestre majore a aliatului său Israel în Rafah. Americanii spun că intenționează să acorde timp pentru negocieri și că nu vor grăbi un vot. SUA nu ageează formularea

„încetare a focului”

în rezoluțiile ONU Până acum, Washingtonul a fost contrariat față de expresia

„încetare a focului”

în orice rezoluție a ONU privind războiul Israel-Hamas, dar textul SUA este un ecou al limbajului pe care președintele Joe Biden l-a folosit săptămâna trecută în conversațiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Proiectul de rezoluție al SUA va ajunge la Consiliul de Securitate

„să-și sublinieze sprijinul pentru o încetare temporară a focului în Gaza cât mai curând posibil, pe baza formulei eliberării tuturor ostaticilor și solicită ridicarea tuturor barierelor în calea furnizării de asistență umanitară la scară largă”.

Este a doua oară de la 7 octombrie când Washingtonul a propus o rezoluție Consiliului de Securitate privind Gaza. Rusia și China au respins prima încercare la sfârșitul lunii octombrie. Washingtonul protejează în mod tradițional Israelul de acțiunile ONU. Dar s-a și abținut de două ori, permițând consiliului să adopte rezoluții care urmăreau să sporească ajutorul pentru Gaza și a cerut pauze prelungite în luptă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL