Skip to content
Internațional

SUA crede că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, le-ar fi spus Joe Biden liderilor din NATO

kyivpost.com

Aliaţii din cadrul NATO au avertizat vineri Rusia că un atac asupra Ucrainei va atrage sancţiuni masive, anunţă Guvernul de la Berlin, după conversaţia pe care preşedintele SUA, Joe Biden, a avut-o cu lideri ai ţărilor europene, printre care cei din Germania, Franţa, Marea Britanie şi România.

Joe Biden le-ar fi spus celorlalți lideri NATO și UE că SUA consideră că Vladimir Putin a decis să declanșeze invazia în Ucraina, care ar putea avea loc în următoarele zile, potrivit unor surse diplomatice citate de The Guardian și Financial Times. Agențiile de informații occidentale consideră că obiectivul cel mai probabil al ofensivei rusești ar fi să încercuiască Kievul și să forțeze schimbarea regimului, arată sursele citate de presa occidentală. Agențiile de informații occidentale sunt în mare parte de acord că Putin a pus de-acum la punct suficiente trupe pentru a încerca o invazie.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat vineri, prin videoconferinţă, cu lideri ai ţărilor europene, printre care cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierii Marii Britanii şi Italiei, Boris Johnson şi Mario Draghi, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. De asemenea, la conversaţie a participat premierul Canadei, Justin Trudeau, conform publicaţiei Der Spiegel. În plus, au participat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, scrie Mediafax.

Aliaţii sunt determinaţi să aplice în mod coordonat şi rapid sancţiuni profunde împotriva Rusiei, în cazul în care va comite noi agresiuni împotriva suveranităţii şi integrităţii Ucrainei. Toate eforturile diplomatice au rolul de a îndemna Moscova să reducă tensiunile. Este vorba despre evitarea unui război în Europa„, a declarat, după conversaţia prin videoconferinţă, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, citat de publicaţia Bild.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a afirmat vineri după-amiază că toate informaţiile arată că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina în următoarele zile sau în următoarele săptămâni. „O invazie ar putea fi lansată rapid”, posibil înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat Jake Sullivan, citat de agenţia Associated Press.

Nu putem indica exact ziua în acest moment, nu putem indica ora, dar există o posibilitate foarte, foarte specifică. Există o puternică posibilitate de a fi lansată o acţiune, există o posibilitate specifică, într-un interval relativ apropiat ca timp, iar această evaluare se bazează pe ceea ce se întâmplă pe teren. Continuăm să observăm semnale privind o escaladare a situaţiei de către Rusia, inclusiv prin noi forţe trimise la frontiera Ucrainei. Aşa cum am spus anterior, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment dacă Vladimir Putin decide să facă acest lucru„, a precizat Jake Sullivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *