Skip to content
Internațional

SUA creează o unitate pentru a documenta „crimele de război” ale Rusiei în Ucraina

twitter

Departamentul de Stat al SUA va crea o nouă unitate pentru a cerceta, documenta şi face publice presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina, transmite The Guardian.

Observatorul Conflictelor va „capta, analiza şi va face disponibile pe scară largă dovezi ale crimelor de război şi ale altor atrocităţi comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Departamentul.

Observatorul va colecta informaţii disponibile în mod public şi comercial, inclusiv ceea ce se vede pe reţelele de socializare şi imaginile din satelit comerciale, pentru a fi utilizate în procesele juridice civile şi penale actuale şi viitoare.

La aproape trei luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Kievul afirmă că a identificat mii de cazuri de suspiciuni de crime de război. Cele mai notorii au fost acuzaţiile de ucidere a zeci de civili la Bucea, chiar în afara Kievului.

Observatorul va crea o platformă online „pentru a ajuta la respingerea eforturilor de dezinformare ale Rusiei şi pentru a face lumină asupra abuzurilor”, a declarat Departamentul.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina ”cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie” formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, informează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *