Skip to content
Economie

SUA – Criza datoriei: Un acord privind plafonul datoriei este necesar înainte de 1 iunie, avertizează secretarul Trezoreriei

radiojyoti.com

Plafonul datoriei Statelor Unite trebuie să fie ridicat înainte de 1 iunie astfel încât ţara să poată continua să-şi plătească facturile după 15 iunie, a avertizat duminică ministrul de Finanţe Janet Yellen, în timp ce discuţiile dintre Casa Albă şi opoziţia republicană sunt în impas, relatează AFP.

„Exista întotdeauna incertitudine cu privire la veniturile şi cheltuielile fiscale. Şi deci este greu să avem o certitudine, dar evaluarea mea este că şansele de a ajunge la 15 iunie şi de a ne putea plăti în continuare toate facturile sunt destul de scăzute”, a spus secretarul Trezoreriei într-un interviu pentru postul NBC.

„Am indicat în ultima mea scrisoare către Congres (luni, n.red.) că ne aşteptăm să nu ne putem plăti toate facturile de la începutul lunii iunie şi poate chiar de la 1 iunie”, a subliniat Janet Yellen, precizând ca estimarea sa în raport cu acest interval de timp a rămas aceeaşi.

Administraţia democrată şi opoziţia republicană sunt angajate într-o cursă contra cronometru pentru a evita o incapacitate de plată a Statelor Unite, posibilă după 1 iunie.

Dacă plafonul datoriei americane nu este ridicat de către Congres până atunci, ţara ar putea fi în incapacitate de a rambursa creditorii săi, o eventualitate potenţial catastrofală pentru pieţele financiare globale.

Preşedintele american Joe Biden şi liderul republican al Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite Kevin McCarthy, principalul adversar republican cu privire la plafonul datoriei, vor relua luni discuţiile, după un weekend de blocaj, pentru a încerca să ajungă rapid la un acord şi să evite intrarea în incapacitate de plată a SUA, informează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *