SUA iau în calcul înghețarea conflictului din Ucraina după „modelul coreean”. Dilema: „linia de demarcație” (POLITICO)

Kim Jong-un și Vladimir Putin
Kim Jong-un și Vladimir Putin. Sursa foto: Facebook

Oficialii americani fac planuri legate de posibilitatea tot mai mare ca actualul război ruso-ucrainean să devină un așa-numit „conflict înghețat” care să dureze mulți ani de acum înainte – chiar decenii – similar cu cel dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Un astfel de scenariu ar putea fi cel mai realist pe termen lung în cazul Ucrainei, în condițiile în care nici Kievul și nici Moscova nu sunt de acord să se recunoască învinse, informează Politico.

Printre opțiunile discutate de administrația Biden, referitoare la „înghețarea” pe termen lung a războiului din Ucraina, se numără inclusiv stabilirea liniei de demarcație pe care niciuna dintre tabere să nu o încalce, dar care, în același timp, să nu fie considerată nici granița oficială dintre cele două state.

Astfel de discuții s-au purtat- chiar dacă într-un stadiu incipient – atât la Casa Albă cât și în diverse agenții guvernamentale americane, conform Politico.

Un conflict înghețat, care presupune suspendarea confruntărilor militare, fără ca vreuna dintre tabere să fie declarată învingătoare ori să accepte încheierea oficială a războiului – ar putea fi considerat un rezultat „acceptabil” politic pe termen lung pentru SUA și țările care susțin Ucraina.

Concomitent, o astfel de soluție ar însemna o scădere a intensității luptelor,dar și a costurilor pentru sprijinirea Kievului, ori a interesului publicului asupra acestui război.

„Facem planuri pe termen lung, indiferent dacă va fi (un război) înghețat sau mai cald”, a declarat pentru Politico un oficial american la curent cu discuțiile administrației Biden referitoare la Ucraina. Oficialul a adăugat că în prezent administrația SUA se concentrează acum asupra planurilor pe termen lung, după ce în ultimele luni a fost vorba doar de „sarcini urgente și pe termen scurt”.

Singurul lucru de care americanii sunt siguri: Rusia nu va putea cuceri Ucraina în întregime

Alți doi oficiali americani și un fost membru al administrației Biden au confirmat că o înghețare pe termen lung a ostilităților în Ucraina reprezintă o opțiune pe care SUA o iau în considerare.

„Există o tabără a celor care spun: Oh, dar ucrainenii trebuie să aibă o orașul Mariupol și acces la Marea Azov. Alții sunt mai puțin obsedați de poziționarea liniei (de demarcație) atâta vreme cât Ucraina va fi securizată în viitor”, a spus una din sursele citate.

Astfel de discuții sunt încă în „stadii incipiente”, în condițiile în care războiul din Ucraina va mai continua să fie unul „cald” ceva vreme de acum înainte, iar administrația Biden e dispusă în continuare să ajute Ucraina cu armament și sprijinul de care are nevoie pentru respingerea trupelor ruse și a recuceri cât mai mult din propriul teritoriu.

Chiar și așa, simpla sugerare că SUA iau în calcul un astfel de plan de rezervă, ar putea submina încrederea liderilor de la Kiev în privința continuării ajutorului acordat de SUA, mai ales că unii lideri republicani deja sugerează o scădere a acestui ajutor. Un oficial de rang înalt al Casei Albe a declarat că în prezent sunt luate în considerare mai multe planuri de rezervă și că situația continuă să rămână instabilă.

Practic, singurul lucru pe care americanii îl pot prezice cu siguranță este că Rusia nu va reuși să cucerească Ucraina în întregime. Șeful armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat deja că războiul din Ucraina nu poate fi câștigat de niciuna dintre părți și că „trebuie găsite alte soluții”. Totodată, Milley a mai declarat în luna aprilie că Ucraina „are șanse mici” să învingă Rusia în acest an. 113 miliarde de dolari – ajutorul SUA pentru Ucraina.

„Doar” 6,6 miliarde de dolari au fost efectiv cheltuiți în 2022 Cantitățile de arme și tehnică de luptă trimise de SUA Ucrainei direct din depozitele armatei american a scăzut constant în ultimele luni, odată cu creșterea pachetelor de ajutor pentru achiziționarea de arme produse direct de industria americană. Congresul SUA a aprobat, în total, ajutoare financiare de 113 miliarde de dolari pentru Ucraina. Dintre acestea, 67 de miliarde de dolari sunt destinațí exclusiv nevoilor de apărare ale forțelor ucrainene. 6,6 miliarde de dolari au fost efectiv cheltuiți în 2022, în vreme ce 37,7 miliarde vor fi cheltuiți în anul fiscal 2023. Cu cât acest conflict se prelungește, cu atât mai probabil ca Rusia și Ucraina să fie supuse presiunii interne și internaționale pentru a negocia o încetare a focului, un armistițiu sau orice altă metodă legală care să pun capăt războiului.

Conform analiștilor și oficialilor consultați de Politico, modelul coreean e luat în calcul: conflictul dintre Nord și Sud s-a încheiat printr-un armistițiu în 1953, chiar dacă acum, 70 de ani mai târziu, războiul nu a încetat oficial. Oficialii americani au adăugat că Washingtonul nu va face presiuni asupra Ucraina să negocieze o pace cu Rusia, dacă oficialii de la Kiev nu doresc acest lucru.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: