Skip to content
Opinii & Analize

SUA-Iran. Un conflict de decenii care poate duce la înarmare nucleară în Orientul Mijlociu

marius constantin
" "

Conflictul SUA-Iran datează de decenii, având mereu interese politice și economice în zonă, însă de data asta poate să ducă la înarmarea nucleară în Orientul Mijliciu. Statele Unite ale Americii mizează pe ideea oarecum puerilă că ceilalți îi vor ști de frică și nimeni nu va avea curaj să li se opună. Cu fiecare conflict pe care îl pornește, SUA se pune într-o poziție riscantă. 

Bombardarea lui Qasem Soleimani este doar continuarea unei conflict cu Iranul, prin care SUA încearcă să schimbe regimul politic din Iran. Deși mulți îl consideră pe Donald Trump vârful de lance al acestui conflict, adevărul este că Congresul american are de fapt conturi de reglat cu iranienii de mai mulți ani, iar Donald Trump doar continuă ceea ce a început Barack Obama, fostul președinte SUA. 

" "
" "

Conflictul dintre SUA și Iran nu este de ieri sau de azi și nici atât de câțiva ani, ci de câteva decenii. Timp de 8 ani, în perioada 1980-1988, Iran și Irak au fost în conflict. Deși în acele vremuri Irakul era foarte apropiat de URSS, acest lucru nu i-a împiedicat pe americani să-i dea o mână de ajutor lui Saddam Hussein, pe care l-au ucis câteva decenii mai târziu. 

Generalul Qasem Soleimani a fost pentru iranieni un „erou național”, iar manifestațiile din Teheran o demonstrează. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au țipat „Moartea Americii”. Acest bombardament poate aduce numeroase atacuri teroriste împotriva SUA sau împotriva statelor europene care sprijină operațiunile americane. Deja Italia este principalul stat european care și-a luat măsuri de securitate atât pe plan național, cât și pe plan extern, acolo unde italienii au baze militare. 

Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, este acum în fața unei mari provocări – să răspundă sau nu atacurilor lansate de SUA. Momentul declarațiilor a luat sfârșit. Iran a pierdut dezavantajul cu povestea cu bomba nucleară și acum nu mai sperie pe nimeni, dar asta nu-i împiedică să înceapă să achiziționeze armament nuclear. 

Iranul nu se află deloc într-o poziție confortabilă, iar acum va căuta să ajungă la negocieri cu SUA, beneficiind de ajutorul Uniunii Europene și de legăturile foarte bune cu Germania sau Italia. În același timp, Ali Khamenei nu se poate rezuma doar la atât deoarece i-ar aduce pierderi pe plan național și va fi văzut ca un învins care s-a speriat de americani. Liderul suprem al Iranului trebuie să transmită un mesaj clar Occidentului. Cum ideea unui război nu are niciun sens, Iranul ar putea trece la terorismul de stat. Adică Iranul va începe o campanie de propagandă în Orientul Mijlociu împotriva americanilor și va îndemna la ură. Cetățenii vor fi îndemnați să se răzbune, vor căuta să saboteze bazele militare ale americanilor și vor construi un mecanism de propagandă și manipulare. 

Dacă nu va da un răspuns clar americanilor, Ali Khamenei și președintele ales Hassan Rohani vor fi contestați pe plan național și vor pierde mult din sprijinul poporului. Hassan Rohani își joacă mandatul, după ce a fost ales în 2017 prin vot direct al cetățenilor. În această situație, Iranul este constrâns să răspundă americanilor. Abia în situația aceea SUA va avea de câștigat în acest conflict. Dacă Iran nu răzbună moartea lui Soleimani, regimul politic de la Teheran riscă să piardă sprijinul forțelor sale militare.

Pericolul armelor nucleare în Orientul Mijlociu

Cert este că nimeni nu vrea un război direct, deoarece SUA ar risca cu șanse mari să-l piardă. Parlamentul Irakului a votat duminică pentru ca trupele străine să părăsească țara, în special cele ale SUA. Dacă în trecut Irak și Iran se băteau între ei, acum fac front comun împotriva americanilor. Aliații americanilor din Orientul Mijlociu nu vor sări imediat să se bată cu Iranul, deoarece Teheranul dirijează toate legăturile economice importante din regiune. SUA ar putea să se bazeze pe Arabia Saudită și Israel în caz de război. Întrebarea e dacă Arabia Saudită va risca, deși le convine să piardă Iranul. Arabia Saudită își va schimba imediat poziția dacă Iranul se va înarma nuclear. 

Iranul va căuta cu orice preț să achiziționeze sau să producă arme nucleare, iar abia atunci SUA va înțelege consecințele acestui conflict. Următoarea țară care va face același lucru va fi Arabia Saudită, deoarece toate celelalte state din regiune, care nu sunt sub sfera de influență a Iranului, se vor simți amenințate. Arabia Saudită are și ea suficienți bani să-și permită arme nucleare. Încet dar sigur se va ajunge la un Orient Mijlociu plin de arme nucleare, deoarece acordurile nu mai sunt respectate de nimeni, iar SUA nu mai vrea să stea la masa negocierilor, ci se impune cu forța. Este cel mai mare pericol pentru Orientul Mijlociu și singura speranță a americanilor este negocierea. Donald Trump ne-a spus, cu alte cuvinte, că Iranul va încerca să negocieze. 

În tot acest conflict, pentru noi, europenii, cea mai mare înfrângere este chiar Uniunea Europeană în sine. Ar trebui să ne întrebăm de ce plătim cu zeci de mii de Euro pe lună niște indivizi care sunt inutili în astfel de momente. Încă o dată, SUA a arătat întregii lumi că Uniunea Europeană nu există pe scena internațională. Franța sau Germania au propria lor politică externă, iar din poziția de lideri constrâng celelalte state membre să nu se implice. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *