Skip to content
Politică

SUA, Iranul și Coreea de Nord. Pîrvulescu, avertisment greu: Riscurile unui război există! EXCLUSIV

rfi.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a avertizat asupra riscurilor de izbucnire a unui nou război în Orientul Mijlociu, după ce SUA s-au retras din acordul nuclear cu Iranul.

CITIȚI ȘI: ULTIMĂ ORĂ Statele Unite se retrag din Acordul Nuclear cu Iranul

Concret: profesorul universitar a început prin a evidenția trei motive pentru care hotărârea luată de către președintele american Donald Trump nu este una suprinzătoare.

„În primul rând, vorbim despre declarațiile de campanie pe care Donald Trump le făcea în 2016 și dorința de a schimba radical politica lui Obama, din toate punctele de vedere (intern și internațional).

Al doilea argument: odată ajuns la Casa Albă, mai mulți experți (în general republicani, dar și din câmpul democrat) au considerat că există elemente discutabile în acordul cu Iranul. În primul rând, se refereau la clauzele de final (așa-numitele «clauze crepusculare»), care priveau încheierea acordului în 2025. Nu era foarte clar ce se va întâmpla după. Un alt reproș tehnic ce se făcea era acela că acordul se referă doar la uraniu, nu și la capacitățile balistice, la rachetele pe care între timp Iranul poate să le dezvolte.

Al treilea argument (și aici e interesant) se referă la negocierile cu Coreea de Nord. Eu cred că, prin această retragere, Donald Trump îi transmite un mesaj lui Kim Jong-un – în sensul că negocierile legate de un acord nuclear cu Coreea de Nord vor fi mult mai dure decât cele care au fost duse cu Iranul și că vor fi clauze mult mai restrictive”, a detaliat Pîrvulescu.

În acest context, profesorul de la SNSPA a subliniat că SUA „devin impredictibile”, prin faptul că nu își respectă angajamentele internaționale.

„Din punctul ăsta de vedere, problema gravă este că Statele Unite devin impredictibile. Reproșul pe care-l face Iranul este că nu-și mențin angajamentele. Există riscul ca această impredictibilitate să influențeze climatul politic mondial. Cele trei state membre ale Uniunii Europene care au participat la negocieri (Franța, Germania și Marea Britanie) rămân într-o poziție clară de sprijinire a acordului. Din punctul de vedere exprimat astăzi de către ministerele de Externe din cele trei state și de comisarul european pentru relații internaționale (Federica Mogherini – n.r.), acordul rămâne în vigoare. De asemenea, China și Rusia rămân interesate de menținerea acestui acord. Deci pentru moment nu există riscuri foarte mari”, a punctat Pîrvulescu.

În acest punct, Cristian Pîrvulescu a vorbit explicit despre riscurile unui război în Orientul Mijlociu, precum și despre mutarea atenției SUA asupra Coreei de Nord.

„Dar să vedem cine l-a felicitat pe Donald Trump: Israelul și Arabia Saudită, adversari cunoscuți ai Iranului. În aceste condiții, riscurile unui război există. Inclusiv președintele iranian Hassan Rouhani declara, la o oră după anunțul președintelui Trump, că Iranul va analiza situația împreună cu ceilalți parteneri internaționali și că își rezervă dreptul ca, după 60 de zile, să reînceapă îmbogățirea uraniului. Deci există un risc al deciziei SUA.

În fond, din declarația lui Trump nu reiese foarte clar ce pași va urma administrația americană: se va concentra doar pe negocierile cu Coreea de Nord (surse apropiate Casei Albe spun că acestea ar urma să aibă loc într-un viitor apropiat în Singapore) sau vor încerca să înceapă împreună cu aliații – în special cu Franța, care acum are o relație specială cu Statele Unite – o nouă abordare a unui alt acord cu Iranul.

E greu de crezut că Rusia și China vor abandona Iranul. Suntem într-un moment complicat al relațiilor internaționale. Nu există un risc imediat, dar pe termen mediu riscurile de confruntare cresc”, a detaliat fostul președinte al Asociației „Pro Democrația”.

În a doua parte a discuției, Cristian Pîrvulescu a dat de înțeles că rolul pe care UE l-ar putea juca în afacerea iraniană nu îl egalează pe cel al SUA.

„Uniunea Europeană susține (acordul – n.r.) – doamna Mogherini a participat și ea la negocieri, dar Uniunea Europeană nu se poate substitui Statelor Unite ale Americii. Statele Unite ale Americii au propriile lor interese, iar Donald Trump n-a făcut altceva decât să-și exprime viziunea despre politică. Contestabilă, discutabilă, riscantă – cu siguranță -, dar există și o intenție de politică externă acolo și o abordare pe care Trump o dorește mult mai agresivă față de cei care posedă sau încearcă să dezvolte arme nucleare. Este o atitudine îndreptată împotriva Rusiei și a Chinei, în subsidiar (cele care au sprijinit în mod evident Iranul).

Mai e o problemă care contează: contextul actual. Unul dintre reproșurile aduse Iranului este că a devenit un stat agresiv în zonă (implicarea sa în războiul civil din Siria este cunoscută) și că își dezvoltă o zonă de control care atinge zona mediterană.

Deci există o serie de riscuri și – indiscutabil – Iranul a profitat de crizele politice din regiune pentru a-și întări poziția. Primul risc care există este al unui conflict local, dar suntem în plină epocă a globalizării și oricând un conflict local se poate transforma într-unul general. Și este mult mai cumpătat să încerci să previi astfel de conflicte decât să creezi condiții pentru dezvoltarea lor. Ăsta este motivul pentru care președintele francez Emmanuel Macron avertiza că riscurile de război cresc în cazul în care SUA se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul. Dar inclusiv din declarațiile președintelui francez – care în urmă cu două săptămâni a fost în Statele Unite – rezulta destul de clar că decizia era luată și se aștepta doar un moment pentru ca ea să fie anunțată. Va trebui să existe înțelepciune ca situația să fie gestionată rațional și cred că trebuie să ne concentrăm atenția pe negocierile cu Coreea de Nord, care urmează să înceapă săptămânile viitoare”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

1 comentariu la “SUA, Iranul și Coreea de Nord. Pîrvulescu, avertisment greu: Riscurile unui război există! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *