Skip to content
Politică

SUA își văd de treabă și construiesc partea poloneză a scutului antirachetă. Rușii amenință

Washingtonul și Varșovia au lansat vineri construirea unei baze ce face parte din sistemul antirachetă american în Europa, ceea ce a atras o punere în gardă din partea președintelui rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin îşi arată îngrijorarea cu privire la scutul antirachetă din Europa
Atât adjunctul secretarului american al apărării, Robert Work, cât și ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, au afirmat, la Redzikowo (nordul Poloniei), că baza, similară celei de la Deveselu devenite joi oficial operațională, va avea un rol strict defensiv, urmând să servească la interceptarea rachetelor balistice care ar putea veni din Orientul Mijlociu, mai ales din Iran.

" "
" "

Dar, practic în același moment, președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că țara sa va lua măsuri pentru a face față ”amenințărilor” reprezentate de desfășurarea unor elemente ale scutului antirachetă american. El a subliniat, totuși, că Rusia nu se va lansa într-o ”nouă cursă a înarmării”, dar va continua să își reînarmeze forțele armate și navale și va cheltui fondurile aprobate, într-o manieră care va ”confirma actualul echilibru strategic de forțe”.

Baza militară Redzikowo, locul viitoarei baze americane, nu este în prezent decât un teren gol, dar el va găzdui 24 de rachete interceptoare de tip SM-3.

Work a subliniat, printre altele, că ‘‘la momentul Summitului NATO de la Varșovia, din luna iulie, este de așteptat ca liderii Alianței să poată anunța capacitatea operațională inițială a sistemului de apărare al NATO contra rachetelor balistice”.

La ceremonia de la Redzikowo au participat, de asemenea, președintele Poloniei, Andrzej Duda, și șeful diplomației poloneze Witold Waszczykowski.

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului american antirachetă care ar trebui să protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice, informează romaniatv.net.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *