Skip to content
Externe

SUA livrează Ucrainei ultimele elemente ale pachetului de securitate de 60 milioane de dolari, menit să contribuie la sporirea capacității de apărare împotriva agresiunii Rusiei

Air Force Staff Sgt. Jack Sanders © US Department of Defense

Ultimele elemente ale unui pachet de sisteme de securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina – anunțat inițial în august – vor fi livrate în această săptămână, a declarat miercuri secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby, potrivit unui comunicat de presă.

În timpul unui briefing de miercuri, 8 decembrie, la Pentagon, Kirby a declarat reporterilor că ultimele părți ale pachetului de securitate existent, care include arme de calibru mic și muniție, sunt expediate în prezent. Alte părți ale acelui pachet de asistență de securitate, menit să ajute ucrainenii să-și apere suveranitatea împotriva agresiunii rusești, au inclus sistemul de rachete Javelin, care se află deja în mâinile militarilor ucraineni.

Kirby a precizat că, la fel ca în cazul tuturor pachetelor de asistență în materie de securitate, materialul furnizat poate fi folosit așa cum consideră națiunea beneficiară – dar că acesta va fi folosit doar în scopuri de autoapărare.

„Așteptările noastre pentru utilizarea rachetelor Javelin … [sunt] ca acestea să fie folosite în mod defensiv … în scopuri de autoapărare”, a declarat Kirby. „Nu există nicio restricție geografică cu privire la locul în care pot fi folosite în interiorul Ucrainei. Ne așteptăm ca ei să le folosească în mod responsabil și în scopuri de autoapărare”, a adăugat acesta.

În acest moment, a mai spus oficialul de la Pentagon, nu există anunțuri sau decizii adiționale cu privire la asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina.

Statele Unite și Ucraina au finalizat un Cadru Strategic de Apărare care creează o bază pentru consolidarea cooperării strategice de apărare și securitate dintre SUA și Ucraina și pentru promovarea priorităților comune, inclusiv implementarea reformelor în domeniul apărării și al industriei de apărare, aprofundarea cooperării în domenii precum securitatea la Marea Neagră, apărarea cibernetică și schimbul de informații, precum și combaterea agresiunii rusești.

Potrivit Casei Albe, Statele Unite au alocat 2,5 miliarde de dolari în sprijinul forțelor ucrainene începând din 2014, când Rusia a invadat și a ocupat peninsula Crimeea, inclusiv peste 400 de milioane de dolari numai în 2021.

De asemenea, armata americană se ocupă și de antrenarea trupelor ucrainiene, informează Digi24. În noiembrie, în jur de 150 de membrii din Garda Națională a Floridei, care fac parte din Grupul Multinațional de Instrucție pentru Ucraina, au ajuns în țara vecină și i-a înlocuit pe cei din Garda Națională din Washington.

Grupul de instrucție a fost instituit în 2015 și este menit să îmbunătățească capacitatea de apărare a Ucrainei. Pe lângă acest grup, Comandamentul Operațiunilor Speciale în Europa joacă un rol important în instruirea și sfătuirea trupelor speciale ucrainiene prin exerciții, comunicare și coordonare „pe fiecare nivel”, a declarat Pentagonul marți.

Kievul și puterile NATO acuză Rusia că își consolidează trupele în apropierea Ucrainei, ceea ce a stârnit temeri privind un atac.  Oficialii ucraineni din domeniul apărării susțin că Rusia a mărit numărul de trupe în apropierea graniței cu Ucraina la 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al armatei, forțelor aeriene și navale.

Potrivit celei mai recente evaluări a securității în zonă, care a fost împărtășită cu jurnaliștii de la CNN de sursele de securitate ucrainene, Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că echipamente militare de luptă, cum ar fi tancuri, vehicule armate și rachetele „Iskander” rămân în apropierea graniței cu Ucraina”.

Cu toate acestea, Moscova neagă orice astfel de plan și acuză Ucraina că își consolidează propriile forțe în estul țării, unde separatiștii susținuți de Rusia controlează teritoriul ucrainean.

Marți, președintele american Joe Biden, într-o întâlnire virtuală cu președintele rus Vladimir Putin, i-a comunicat acestuia că administrația americană va aplica o serie de sancțiuni economice usturătoare dacă Rusia atacă Ucraina. Totodată, i-a comunicat direct omologului său că dacă Rusia va invada militar Ucraina, SUA își „vor fortifica aliații de pe flancul estic cu capacități suplimentare ca răspuns la o astfel de escaladare”, a afirmat marți seară Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al liderului de la Casa Albă.

În schimb, potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a denunțat potențialul militar în creștere al NATO la frontierele Rusiei în legătură cu sprijinul său acordat Ucrainei şi a cerut „garanții” că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est.

Ulterior șeful de la Casa Albă a avut o videoconferinţă cu principalii săi aliaţi europeni, fostul cancelar german Angela Merkel,  preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi premierul britanic Boris Johnson.

În timpul videoconferinţei, liderii europeni au reiterat „sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert. De asemenea, toți participanţii au accentuat nevoia ca Rusia „să reducă tensiunile şi să caute o soluţie diplomatică, inclusiv prin intermediul formatului Normandia pentru implementarea Acordurilor de la Minsk”, a adăugat purtătorul de cuvânt german.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *