SUA nu vor permite strămutarea forţată a palestinienienilor din Gaza şi Cisiorania, susține Kamala Harris

Kamala Harris
Sursă foto: Twitter/ Kamala Harris

Vicepreşedinta americană Kamala Harris i-a declarat sâmbătă preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi că „Statele Unite nu vor permite în niciun caz strămutarea forţată a palestinienilor din Gaza sau Cisiordania”, arată un comunicat al Casei Albe preluat de Reuters.

Harris şi Sisi s-au întâlnit la Abu Dhabi, cu ocazia summitului pentru climă COP28, şi au discutat despre reconstrucţia, securitatea şi guvernarea Fâşiei Gaza. Vicepreşedinta SUA a arătat că aceste obiective pot fi atinse doar „în contextul unui orizont politic clar pentru poporul palestinian către un stat propriu, condus de o Autoritate Palestiniană revitalizată”.

În prezent, Autoritatea Palestiniană guvernează în Cisiordania, iar Hamas în Fâşia Gaza, vizată de bombardamente şi operaţiuni terestre israeliene după ce gruparea islamistă a atacat Israelul în 7 octombrie.

Harris „a spus clar că Hamas nu poate controla Gaza, ceea ce ar fi nesustenabil pentru securitatea Israelului, pentru bunăstarea poporului palestinian şi pentru securitatea regională”, precizează comunicatul Casei Albe, preluat de Agerpres.

Gruparea islamistă Hamas se află la putere în Gaza din 2007, când a preluat controlul de la partidul Fatah al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Mai mulţi oficiali americani au discutat până acum despre sprijinul pentru Autoritatea Palestiniană pentru readucerea sub control a Fâşiei Gaza, dar deocamdată nu s-a convenit niciun plan definitiv în acest sens, menţionează Reuters. Conform acestei agenţii, unii reprezentanţi ai Washingtonului şi-au exprimat în cadru privat îndoielile despre capacitatea de guvernare a Autorităţii după încheierea conflictului cu Israelul, iar criticii au acuzat structura respectivă de corupţie şi deficienţe în conducere, în timp ce sondajele arată că palestinienii au un grad scăzut de încredere în ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: