Skip to content
Internațional

SUA: Persoanele complet vaccinate anti-Covid pot renunţa la masca de protecţie în spaţiile deschise şi în interior

Inquam Photos / Octav Ganea

Centrul american pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) a anunţat joi că persoanele care sunt complet vaccinate anti-Covid nu mai trebuie să poarte masca de protecţie şi nici să păstreze distanţa fizică atunci când se află în spaţiu închis sau afară, în majoritatea cazurilor, relatează NBC News.

Dr. Rochelle Walensky, directorul CDC, a spus într-o conferinţă: „Toţi am tânjit după acest moment când vom putea reveni la un fel de normalitate. Bazat pe continua scădere a traiectoriei cazurilor, pe datele ştiinţifice privind eficacitatea vaccinurilor noastre şi pe înţelegerea modului în care virusul se răspândeşte, acest moment a venit pentru cei care sunt complet vaccinaţi”.

Noua recomandare a fost dată la aproximativ un an de când ce CDC a sugerat prima dată că americanii trebuie să poarte mască pentru a se proteja faţă de infectarea cu SARS-CoV-2. La acel moment, SUA înregistrau zilnic mai mult de 1.000 de decese asociate Covid-19.

O persoană este considerată complet vaccinată la două săptămâni de la rapel. Asta oferă sistemului imunitar suficient timp să dezvolte anticorpi împotriva coronavirusului. Potrivit datelor CDC, mai mult de 35% din populaţia SUA a trecut prin ciclul complet de imunizare până acum, informează news.ro.

Există puţine limitări. Persoanele cu un sistem imunitar afectat, spre exemplu, ar trebui să discute cu medicii despre măsurile de combatere. Persoanelor complet vaccinate este posibil să le fie cerut să poarte mască în anumite locuri, precum spitale şi alte unităţi de îngrijire medicală şi în transportul în comun.

Acum, pentru călătorii, le cerem oamenilor să poarte mască. Încă există obligativitatea purtării măştii în autobuze, trenuri şi alte forme de transport public”, a mai spus Walensky .

Vaccinurile nu sunt eficiente 100%, aşa cum au spus întotdeauna experţii, astfel că infecţii pot să apară. Din cei peste 117 milioane de oameni din SUA care sunt complet vaccinaţi, 9.245 au fost contaminaţi ulterior. Ei au dezvoltat în general forme uşoare ale bolii.

Este aşteptat ca CDC să actualizeze recomandările pentru copiii de şcoală, odată cu începerea campaniei de imunizare pentru cei cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

 

1 comentariu la “SUA: Persoanele complet vaccinate anti-Covid pot renunţa la masca de protecţie în spaţiile deschise şi în interior

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *