Skip to content
Internațional

SUA se retrag oficial din Tratatul INF, atribuind responsabilitatea Rusiei

nypost.com

SUA au confirmat vineri retragerea oficială din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), acuzând din nou Rusia de încălcarea acestui pact bilateral emblematic, încheiat la sfârşitul Războiului rece, şi insistând că Moscova este ‘singura responsabilă’ de încetarea acestuia, scrie agerpres.ro.

‘Retragerea SUA conform art.XV din Tratat intră în vigoare astăzi (vineri), întrucât Rusia nu a revenit la respectul total şi verificat’ al pactului, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, din Bangkok, unde participă la un summit regional.

Moscova a preluat iniţiativa şi a anunţat anterior (vineri dimineaţa) încetarea existenţei Tratatului INF ‘la iniţiativa’ SUA.

În acelaşi timp, Rusia, care şi-a suspendat participarea la acest pact, considerat cheia de boltă a securităţii europene timp de decenii, a propus SUA şi NATO ‘un moratoriu’ asupra desfăşurării de arme cu rază intermediară.

Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul INF la începutul lunii februarie, acuzând Rusia că a dezvoltat un sistem de rachetă ce încalcă prevederile pactului.

Această suspendare a deschis o perioadă de tranziţie de şase luni care se încheie vineri cu retragerea americană pur şi simplu, tratatul încetându-şi existenţa.

Tratatul INF, care a dus la eliminarea unei întregi serii de rachete cu capacitate nucleară şi rază intermediară de acţiune (de la 500 la 1.500 km) a permis eliminarea rachetelor SS20 ruseşti şi a Pershing-urilor americane desfăşurate în Europa.

‘SUA şi-au exprimat îngrijorarea pe lângă Rusia din 2013’, a amintit Mike Pompeo, care a declarat că Statele Unite se bucură de ‘sprijinul deplin’ din partea ţărilor NATO. Dar Moscova a ‘respins sistematic timp de şase ani eforturile americane pentru ca Rusia să respecte din nou’ pactul, a adăugat el.

Washingtonul reproşează Moscovei dezvoltarea rachetei 9M729, care reprezintă potrivit acestuia o ‘ameninţare directă’ la adresa americanilor şi a aliaţilor lor, în timp ce Rusia susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km şi deci nu încalcă prevederile tratatului.

Secretarul de stat american a adăugat că autorităţile ruse nu au profitat, în cursul ultimelor şase luni, de ‘ultima şansă’ de a salva tratatul. Numeroase discuţii între cele două puteri rivale s-au încheiat fără succes din februarie.

Încetarea existenţei Tratatului INF riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmărilor, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *