SUA – Șomajul crește, numărul locurilor de muncă înființate este mai mic

Sursa foto: Flickr

Rata șomajului în SUA a crescut ușor în luna iunie, până la 4,1%, în timp ce numărul locurilor de muncă înființate de angajatorii americani a fost mai mic decât în luna mai, ceea ce crește șansele pentru o decizie de relaxare a politicii monetare din partea Rezervei Federale, transmite Reuters.

Raportul publicat de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 206.000 de locuri de muncă luna trecută, mai puține comparativ cu cele 218.000 de locuri de muncă create în luna mai dar peste estimările analiștilor intervievați de Reuters, care mizau pe aproximativ 190.000 de noi locuri de muncă. arată Agerpres.

De asemenea, rata șomajului a urcat cu 0,1 puncte procentuale, până la 4,1%, în timp ce analiștii se așteptau să rămână stabilă la 4%.

Datele privind rata șomajului, publicate în prima zi de vineri a fiecărei luni, sunt urmărite cu atenție atât de piețele financiare de pe Wall Street, care așteaptă o reducere a dobânzilor, cât și de autoritățile de la Washington, în condițiile în care situația de pe piața muncii reprezintă unul dintre puținele puncte tari ale Administrației Biden.

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve, Fed) utilizează datele privind șomajul și cele privind inflația, care ar urma să fie publicate în data de 11 iulie, pentru a decide dacă economia americană încetinește și este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară.

La reuniunea de politică monetară din luna iunie, oficialii Fed au menținut dobânda de bază nemodificată în intervalul 5,25% – 5,5%. Zilele trecute, președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, declara că Banca Centrală a SUA are încă nevoie de mai multe date înainte de a începe să reducă dobânzile, pentru a fi sigură că cele mai recente informații care arată o încetinire a inflației oferă o imagine corectă a ceea ce se întâmplă cu presiunile pe partea de prețuri.

Următoarea reuniune a comitetului de politică monetară de la Fed va avea loc în perioada 30-31 iulie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: