SUA: strategii în zona Mării Negre. Investiții pentru România

sua
Sursă foto: Unsplash

Adoptarea Strategiei de Securitate a Mării Negre în Congresul SUA reprezintă „o veste bună pentru România”, este de părerea generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.

Un astfel de document obligă, practic, guvernul american să pună la punct o strategie amplă pentru zona Mării Negre, care să acopere domeniile economice, de apărare și de securitate. Astfel, SUA ar deveni un veritabil „concurent” al Rusiei într-o regiune în care Moscova își extinde nestingherită influența și controlul, a arătat Ben Hodges într-un interviu acordat exclusiv pentru Digi24.

„În sfârșit, pentru prima oară în istorie, guvernul SUA trebuie să redacteze o strategie cuprinzătoare despre zona Mării Negre”, a spus Hodges.

Hodges mai arată că atenția crescută a SUA pentru Marea Neagră „este, în sfârșit, o recunoaștere a faptului că această parte a lumii este importantă pentru interesele strategice ale SUA”.

„Avem aliați aici (în zona Mării Negre), iar Rusia folosește regiunea pe post de bază de lansare a activitățile lor din Orientul Mijlociu, regiunea Mării Caspice și Balcani. Fac toate astea pentru că nu simt nicio presiune și nici existența vreunei concurențe în regiunea Mării Negre. Asta e o veste bună pentru România, pentru că (adoptarea strategiei) va aduce atât investiții și va conduce la întărirea eforturilor diplomatice ale SUA în regiune”.

Ben Hodges a mai apreciat drept „de neiertat” faptul că SUA și țările NATO nu au făcut până acum „nimic” pentru a opri activitățile ilegale ale Rusiei în Marea Neagră. Astfel, țările riverane la Marea Neagră ar trebui să coopereze pentru a forța flota rusă să respecte legile internaționale, a mai spus Hodges.

„Cred că România ar putea face mai mult, ar trebui să creadă mai mult în forțele proprii, dar aici ar trebui ca și SUA să intervină și să ofere o mână de ajutor. Și nici nu trebuie să o facă la nivel NATO, ci la nivel bilateral, cu un sprijin din partea forțelor aeriene sau navale ale SUA”.

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat luna trecută legea care autorizează bugetului apărării – National Defense Authorization Act (NDAA). În cadrul NDAA, a fost aprobat și proiectul de lege Black Sea Security Act (Strategia de Securitate a Mării Negre), printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney, care confirmă importanța strategică a regiunii Mării Negre și deschide calea unei noi etape a implicării SUA în zonă, transmite Ambasada României la Washington.

Întreaga știre aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL