Skip to content
Internațional SUA

SUA-UE-Rusia. Cum vrea Trump să facă UE dependentă de SUA

news.ro

De când s-a instalat la conducerea Statelor Unite, Donald Trump s-a afirmat ca un critic al statelor europene și a încercat să schimbe relațiile externe ale acestora. În vara acestui an, președintele american declara: „La ce este bun NATO dacă Germania plătește miliarde de euro Rusiei pe gaze și petrol? ” El le-a cerut germanilor să investească 2% din PIB-ul țării în apărare, așa cum sunt obligate statele membre NATO, dar nemții au amânat această decizie.

Donald Trump a atacat fiecare stat european care a ezitat să investească 2% în apărare și, totodată, a atacat direct Uniunea Europeană, amenințând cu o taxă pentru autoturismele importate din UE. Dar calitățile lui Juncker de negociator și lipsa unui lider puternic european, au făcut ca acest șantaj să se stingă imediat și UE să accepte cerințele impuse de Trump. Uniunea Europeană a ieșit câștigătoare prin faptul că a evitat un război economic cu SUA, pe care președintele american l-ar fi declanșat imediat.

Donald Trump intenționează să retragă SUA din acordul climatic de la Paris, unul considerat foarte important pentru viitorul acestei planete și susținut de toate statele din lume. Ulterior, o parte dintre statele europene au ales să se poziționeze de partea lui Trump, printre care și România. Chiar dacă acum americanii sunt obligați să rămână consecvenți acordului, nu este exclus ca din 2020 să se retragă, și odată cu ei și alte state europene, printre care România.

Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear iranian, în timp ce Franța, Germania și Marea Britanie au anunțat că vor sprijini acordul în continuare, fiind obligate, totodată, să rămână aliate cu Rusia în această situație. Numai că Trump a impus imediat mai multe sancțiuni economice împotriva statului iranian și aici au avut de pierdut statele europene.  

Dacă pe timpul mandatului lui Obama, SUA a văzut în UE un partener, lucrând împreună la soluționarea mai multor probleme, precum criza din Ucraina, Trump nu are nevoie de un partener, ci vrea un vasal care să-i îndeplinească poftele economice.

Dar dintre toate statele europene, actualul președinte american se teme cel mai mult de Germania condusă de Angela Merkel, pentru că politica acestui stat este total opusă de ceea ce vrea Trump. Au fost numeroase ocaziile în care președintele a atacat-o pe Angela Merkel, a atacat deciziile statului german și a încercat să o desconsidere pe Merkel pe scena politică internațională cu replici stupide. Nu puține au fost ocaziile în care liderul SUA a precizat că UE are nevoie de NATO și dacă mai vrea NATO să crească investițiile în apărare. În ultimii doi ani, statele europene au investit în plus circa 70 de miliarde de euro, ceea ce este o victorie a celui care ține frâiele Statelor Unite.

Nici europenii nu au stat să-l aștepte pe Trump sau să anticipeze următoarea mișcare a acestuia, iar dacă statele europene au posibilitatea să crească investițiile în apărare, atunci de ce să nu avem o armată a Uniunii? Se pare că ideea este susținută de Angela Merkel, evident, și de Macron, care deși nu e capabil să salveze nici Franța, visează să salveze Europa.

Mai exact, ce vrea Trump?

Dependența totală a Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii, dar de departe are o obsesie pentru Germania, care în ultimii ani a consolidat atât relațiile externe ale Uniunii, cât și propriile ei legături cu alți parteneri decât SUA, printre care Rusia. Angela Merkel a început să lucreze la îmbunătățirea relațiilor UE-Rusia încă de pe vremea când apărea la summit-uri împreună cu Silvio Berlusconi, omul de legătură în acele timpuri. Berlusconi a fost politicianul care putea negocia în orice condiții, doar dacă cineva îi proteja propriile interese. Probabil Uniunea Europeană a închis ochii la abuzurile lui Berlusconi în justiție tocmai pentru faptul că a mediat relațiile economice între Rusia și Uniunea Europeană. Este adevărat că în acea perioadă, din 2008 și până în 2016, fostul președinte american, Barack Obama, nu vedea Rusia ca pe cea mai mare amenințare la adresa SUA, lucru care a favorizat apropierea UE-Rusia, în timp ce americanii căutau teroriștii în Orientul Mijlociu. Mai este adevărat și faptul că Obama s-a înșelat amarnic, iar prețul plătit de America a fost unul uriaș.

Pentru a-și atinge obiectivele, Trump și-a trimis armata de diplomați în Germania unde a început să pună presiune pe Guvernul de la Berlin. Dacă SUA a ieșit din acordul nuclear iranian, americanii au încercat să forțeze Germania să se retragă din Iran cu toate companiile, fiind conștienți că sancțiunile împotriva Iranului vor fi sancțiuni împotriva partenerilor europeni. Apoi au atacat mereu Germania că nu a mărit cheltuielile pentru apărare și Merkel a rămas consecventă, evitând să facă acest lucru până în prezent. Și probabil cel mai important lucru, au încercat să saboteze negocierile dintre Germania și Rusia privind Nord Stream 2.

Ce își dorește Trump? Nici liderii europeni nu înțeleg sau nu vor să creadă în anumite ipoteze. Cert este că America duce o campanie agresivă în Europa pentru a-și spori influența economică și, totodată, mai duce o campanie agresivă cu NATO împotriva Rusiei. Pacea în Europa nu a fost niciodată un motiv de bucurie pentru americani, iar britanicii, în ultimii 200 de ani s-au temut cel mai mult de o colaborare (de orice fel) între Germania și Rusia; și pe cât de mult posibil, au încercat să o saboteze. O colaborare Germania-Rusia reprezintă cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie, care rămâne satelitul SUA în Europa și singurul stat care ar putea rămâne fidel liderului american până la capăt, în timp ce toate celelalte își pot schimba deciziile.

Angela Merkel vs. SUA

În viitor, relațiile dintre UE și SUA nu se vor îmbunătăți. Trump nu este interesat să susțină parcursul european al Ucrainei sau al Republicii Moldova, și nici integrarea Ucrainei în NATO. Un conflict în Europa îi convine liderului american, pentru că lasă Rusia într-o continuă presiune și obligă UE să sancționeze economic Rusia, sabotându-și propriile relații externe.

Nici Merkel și nici Trump nu traversează cea mai bună perioadă a lor în politica internă, unde ambii au de dus bătălii politice. Totuși, Merkel pare să fie mai ocupată decât Trump având criza migranților, expansiunea partidelor de extrema dreapta sau naționaliste/populiste, relațiile cu Iranul, pactul pentru mediu. Nici în defensivă nu stă foarte bine, unde nu se poate apăra nici de Putin, nici de Trump pentru că Merkel nu este liderul acestei Uniuni, ci doar liderul unei Germanii care dictează ritmul Uniunii Europene. Probabil situația se va schimba dramatic dacă Merkel va convinge celelalte state să investească într-o armată a Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *