Skip to content
Internațional

SUA va continua evacuarea afganilor chiar și după retragerea trupelor, la 31 august

facebook

Angajamentul SUA față de afganii a căror viață este amenințată în țara lor se extinde dincolo de termenul de 31 august pe care președintele Joe Biden l-a stabilit pentru finalizarea evacuării trupelor din Afganistan, a declarat, pentru Reuters, un înalt oficial al Departamentului de Stat. Acesta a adăugat că promisiunea de a permite oamenilor să treacă în siguranță granița nu are “o dată de expirare”.

Angajamentul față de afganii aflați în risc nu se termină pe 31 august”, le-a spus oficialul reporterilor, fără însă a elabora cum ar putea să-și continue Washingtonul acțiunea de a ajuta oamenii să părăsească țara dacă se retrage complet până la sfârșitul lunii.

Afganii și străinii panicați au luat cu asalt în ultimele zile aeroportul, înghesuindu-se pentru a prinde un zbor înainte ca forțele NATO să iasă complet din țară într-o săptămână.

Am auzit de la talibani…vor un aeroport funcțional la mult timp după ce pleacă armata SUA…Talibanii au fost de acord de asemenea să permită trecerea în siguranță către aeroport iar acest angajament nu are dată de expirare”, a spus oficialul, vorbind sub condiția anonimatului.

Aceasta a adăugat că chiar și atunci când nu va mai exista prezența militară americană, SUA se așteaptă ca afganii a căror viață este amenințată să aibă oportunitatea de a părăsi statul, informează digi24.ro.

Însă rapoartele de pe teren deja arată că persoanele care ar putea fi evacuate au în față o călătorie periculoasă către aeroportul din Kabul și haosul de la porțile acestuia, înainte de a se îmbarca pe o aeronavă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *