Skip to content
Politică

SUA versus Putin. ACUZAȚIILE lui Biden: Rusia A SUSȚINUT mișcări de protest din România! EXCLUSIV

www.independent.co.uk

Într-un context în care se vorbește din ce în ce mai mult (și mai motivat) despre intensificarea propagandei rusești în România, politologul, scriitorul și profesorul universitar Dan Pavel avertizează că, într-un articol recent,  fostul vicepreședinte al SUA – l-am numit pe Joe Biden – susține că Moscova a premeditat și a sprijinit organizarea unor mișcări de protest în țara noastră.

Mai exact, Biden se referă la controversatele proteste stradale organizate, în 2013, împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montana. Facem precizarea că Joseph Robinette ”Joe” Biden a fost al 47-lea vicepreședinte al SUA. Înainte de a fi investit în această demnitate, Biden a îndeplinit funcția de senator timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009. PSnews.ro vă prezintă comentariile politologului Dan Pavel privitoare la acuzațiile emise de fostul vicepreședinte al SUA.

Miza România

”Joe Biden avertizează că Rusia a susținut mișcări de protest din România. Într-un recent articol, Joseph (Joe) R. Biden analizează confruntarea la nivel mondial dintre USA și Rusia, precum și mijloacele prin care americanii (fără Trump) pot contracara atacurile coordonate de Putin. Iar unul dintre multiplele exemple este cel al mișcărilor de protest din Bulgaria și România împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

Oamenii Rusiei

Când s-a scris la noi în țară despre posibilitatea manipulării acestor mișcări de protest de către Rusia, au sărit în sus tot felul de indivizi, că sunt teorii conspiraționiste. Acum însă cel care susține așa ceva este fostul vicepreședinte al SUA, Joseph Biden, cel care a vizitat România (Obama nu ne-a vizitat). Poate că știe Biden ceva…”, scrie Dan Pavel, pe Facebook.

Rasmussen. Un semnal de alarmă

Pentru neinițiați, amintim că, în iunie 2004, secretarul general al NATO – l-am numit pe Anders Fogh Rasmussen – dezvăluia oficial că deținea informații care certificau faptul că Rusia finanța diverse ONG-uri cu scopul de a organiza campanii împotriva exploatării gazelor de șist în Europa. „Am întâlnit aliaţi care pot susţine că Rusia, ca parte a operaţiunilor sofisticate de informare şi dezinformare, s-a implicat activ, alături de aşa-zise organizaţii nonguvernamentale – organizaţii de mediu care lucrează împotriva gazelor de şist – evident pentru a menţine Europa dependentă de importurile de gaze ruseşti”, a spus şeful NATO.

Concluziile ”Foreign Policy”

Pornind de la acuzațiile emise de Anders Fogh Rasmussen, prestigioasa publicație ”Foreign Policy” a elaborat o analiză-fluviu privitoare la protestele anti-gaze de șist în Europa, concluzionând că manifestațiile din România au fost finanțate de la Moscova. În realitate (și cu atât mai mult în actualul context geopolitic), Kremlinul a fost și este direct interesat ca europenii să nu exploateze hidrocarburile din șisturi (indiferent dacă este vorba de gaze sau de petrol), în condițiile în care, actualmente, Rusia este cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, ”garantând” aproximativ 30% din consumul acesteia. Bunăoară, 56% din veniturile Gazprom provin din vânzarea de gaze în Europa.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *