Skip to content
Politică

SUA vor să nimicească Statul Islamic: Lupta anti-teroristă se va intensifica

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a făcut apel joi la statele care fac parte din coaliția împotriva Statului Islamic să își intensifice eforturile, în cadrul unor discuții la Bruxelles menite a accelera campania care urmărește distrugerea grupării extremiste din Siria și Irak.

Câteva zeci de țări sprijină campania aeriană condusă de SUA împotriva Statului Islamic. Printre țările participante se numără și state membre NATO precum Franța, Marea Britanie, Canada și Turcia, precum și puteri regionale ca Arabia Saudită, Iordania și Emiratele Arabe Unite.

Campania militară se desfășoară în paralel cu eforturile diplomatice de a pune capăt conflictului de cinci ani din Siria.

„ISIL trebuie învinsă, va fi învinsă, indiferent ce se va întâmpla cu războiul civil sirian”, a spus Carter, folosind un acronim al Statului Islamic, notează Agerpres.

„Orice contribuție contează în această luptă”, le-a spus el omologilor din țările participante la coaliție, în debutul reuniunii lor de la Bruxelles. „După victorie, ne vom uita cu toții înapoi și ne vom aminti cine a participat la luptă”, a adăugat el.

Miniștrii apărării, care se întâlnesc pentru prima dată în acest format de la crearea coaliției anti-SI în 2014, urmează a discuta de asemenea despre detaliile campaniei militare.

Un punct important este recucerirea localității Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak, capturat de Statul Islamic, și a orașului Raqa, bastionul din Siria al grupării, a precizat Carter. Aceasta va demonstra că „nu poate exista un stat bazat pe ideologia ISIL”, a adăugat el.

Planul SUA este de asemenea de a combate răspândirea grupării SI în afara regiunii, în special în Libia, precum și a amenințării teroriste globale reprezentate de această organizație.

În total, 49 de state au fost invitate la discuții, inclusiv toate țările membre ale NATO.

Alianța Nord-Atlantică nu este implicată în campanie, dar a convenit joi, în discuții separate, să pună la dispoziția aliaților avioane de supraveghere, pentru a elibera resursele naționale ale acestora pentru operațiuni deasupra Siria și Irakului.

„Decizia va spori capacitatea coaliției de a lovi și distruge gruparea teroristă ISIL, care este inamicul nostru comun”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Concret, avioane AWACS ale NATO vor înlocui avioane americane care sunt folosite în prezent pentru operațiuni interne sau în țări aliate precum Polonia, au precizat surse din cadrul NATO, potrivit romaniatv.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *