Skip to content
Societate

Sub asediul știrilor false: O ”simplă răceală” care a ucis aproape 55.000 de români

en.idi.org.il

Dezinformarea ca amenințare a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a Țării în iunie 2020. Între timp, știrile false au afectat deja siguranța națională: mii de morți, oameni dezinformați pentru care „o simplă răceală” s-a transformat în cel mai grav și ultimul coșmar, scrie romania.europalibera.org.

E zi de duminică la Catedrala Ortodoxă din orașul Făgăraș/jud. Brașov, slujba tocmai se încheie. Preotul Ioan Ciocan își ține liturghia duminicală. „Credincioșii trebuie să renunțe la ideea imunizării dacă vor să-și salveze sufletele. Covidul, vaccinările, toate astea sunt lucrurile Satanei. Vor să ne despartă de Dumnezeu, să ne ducem în fundul iadului, nu să mai mergem la Dumnezeu”.

Biserica e plină de afișe și pliante antivacciniste. Oamenii sunt îndemnați să plece cu ele acasă să se documenteze de la „experți” care confirmă vorbele preotului Ciocan.

„Întreaga poveste a coronavirusului nu este altceva decât planul forțelor demonice care constituie așa-numita globalizare și care are ca obiectiv să conducă societatea umană spre primirea peceții Antihristului, adică cipul cu numărul 666 care va fi implantat în corpurile noastre sub pretextul vaccinului” sau „Virusolog premiat Dr. Sucharit Bhakdi ne recomandă aproape plângând să NU ne facem acest cadou până de Crăciun, să nu ne autocondamnăm la moarte. Prin vaccin se inoculează însăși gena virusului CV19, ucigându-ne limfocitele, adică exact acele celule care luptă cu virușii, anulându-ne practic sistemul imunitar” sunt doar două dintre titlurile fițuicii de opt pagini.

Printre enoriași, un ziarist din presa locală surprinde întreaga scenă, fotografiază pliantele și situația devine publică. Toate afirmațiile citate și multe altele enunțate în biserica patronată de preotul Ciocan sunt false. Parchetul local se sesizează și face dosar penal.

Întîmplarea este una dintre multele petrecute în România în ultimul an și jumătate. Fie că vorbim de biserici, de cabinete medicale, de sedii de partid sau de rețelele sociale.

Dezinformările s-au înrădăcinat, s-au înmulțit, s-au transformat în teorii ale conspirației sau instrumente de propagandă care au scos oameni în stradă, au blocat un sistem medical deja încovoiat și suprasolicitat și au lăsat oamenii vulnerabili nepregătiți în fața unui virus despre care și experții încă mai caută răspunsuri. „O societate democratică nu poate funcționa optim câtă vreme informația pe baza căreia se votează este viciată grav”, e de părere expertul media Dragoș Stanca.

De ce cred oamenii teoriile conspirației

Teoriile conspirației se pliază ușor pe modul de gândire al oamenilor. Au existat și vor exista pretutindeni. Ele sunt narațiuni simple menite să explice aparent logic realități complicate. Ele sunt intrinseci psihologiei și nu sunt bune sau rele, ci pur și simplu există.

Experții și istoricii mentalităților au identificat câteva mituri fundamentale care se repetă sistematic în istoria umanității. Structuri mentale longue durée, narațiunile respective se cristalizează și se decantează în sute de ani, dar sunt pretutindeni aceleași. Miturile fondatoare, mitul unității, mitul salvatorului, mitul străinului/dușmanului și mitul cetății asediate se regăsesc într-o formă sau alta în toate culturile în toate timpurile.

Un mit fondator este narațiunea legată de Adam și Eva și căderea în păcat, dar tot mit fondator sunt și mitologiile statelor naționale cum sunt părinții fondatori ai Statelor Unite, căderea Bastilei în Franța, formarea poporului român din confruntarea dintre Decebal și Traian sau Marea Unire din 1918. Mitul fondator al României actuale este Revoluția din 1989, dar faptul că el e încă necristalizat – a fost sau nu a fost Revoluție, Iliescu a confiscat Revoluția, etc – arată că este încă foarte recent, dar dă și măsura neîncrederii și traumelor nevindecate din societatea românească.

Identitățile naționale sau religioase se structurează în jurul unor eroi, la rândul lor fondatori sau nu, cum a fost primul președinte al Israelului, Ben Gurion, George Washington pentru națiunea americană sau Regina Maria, figura salvatoare din primul război mondial în România.

Mitul salvatorului apare razant în dezbaterile publice în campaniile electorale, iar acuzația că „prostimea caută vrea un tătuc care să decidă totul” e superficială. Toate comunitățile caută un salvator, numai că în cele moderne și educate, Salvatorul s-a transformat demult în instituții și forme elaborate a colaborării dintre ele: Parlament, Justiție, Guvern, Biserici, partide, ONG-uri de diferite facturi, nu se rezumă la un lider atot-stăpânitor în vârful piramidei sociale.

Salvatorul, eroul, de la Făt-Frumos la Ștefan cel Mare și de la Napoleon la Churchill este întotdeauna personajul principal al unei narațiuni legată de unitate. El întruchipează binele care apără cetatea și pe cetățenii ei.

Mitul unității, mental foarte puternic, se contrapune însă direct celuilalt, cel al străinului și dușmanului care poate deveni personajul cheie în teoriile conspirației, adică în nenumăratele declinări ale mitului cetății asediate sau al cetății în pericol. Recent, printre personajele demonizate au apărut numele lui George Soros și Bill Gates.

Mai multe detalii pe romania.europalibera.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *